Отидете към основна версия

8 401 76

Бойко Борисов върна мандата /Обновена в 13,30 часа/

  • мандат-
  • кабинет
Снимка: БГНЕС

Премиерът в оставка Бойко Борисов върна връчения му днес мандат от президента Росен Плевнелиев мандат за съставяне на правителство. 

Премиерът в оставка Бойко Борисов влезе днес сам в президентството, където държавният глава му връчи проучвателния мандат за съставяне на правителство. Борисов носеше две папки. В едната беше решението от партия ГЕРБ той да получи мандата от държавния глава. Във втората се съдържаше отказа от неговото изпълнение. Само за няколко минути от ГЕРБ се отказаха да съставят нов кабинет.

Президентът има точно определени задължения, които изпълнявам. Проведох консултации през миналата седмица. Днес представих мандат на най-голямата парламентарна група за съставяне на мандат. Връчих мандат на ГЕРБ, но той беше върнат. Това заяви президентът Росен Плевнелиев.

Той посочи, че всички ние работим за сигурността на гражданите. Конституцията ще бъде спазена. Институциите ще работят по правилата на закона, отбеляза Росен Плевнелиев.

Той призова всички политици и институции да работят така, за да гарантират, както правата на гражданите, така и законите.

Плевнелиев обяви, че в четвъртък ще се обърне към нацията от трибуната на парламента. Във вторник той ще свика КСНС. В сряда ще връчи мандата на БСП, а в петък на ДПС. След това в понеделник той ще представи структурата на служебен кабинет,  а между сряда и петък ще обяви служебното правителство.  След това той ще разпусне парламента. Плевнелиев уточни, че той не може да създаде програмно правителство. 

Конституцията на Република България предвижда държавният глава да връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство последователно на три парламентарни групи.

След отказа на ГЕРБ, Плевнелиев се очаква да връчи мандата на втората политическа сила БСП.

При консултациите при държавния глава лидера на социалистите също обяви, че ще върнат мандата и няма да съставят правителство. Тогава Плевнелиев каза, че третата политическа сила, на която мандата ще бъде връчен ще е ДПС. Пак миналата седмица председателят на ДПС Лютви Местан също заяви, че не желят самостоятелно да управляват в рамките на този парламент.

Едва след това се очаква да се пристъпи към сформирането на служебно правителство. Държавният глава обяви вчера пред протестиращите, че парламентът е отворен за гражданите и се дава възможност за създаване на обществен съвет.

Борисов поиска БСП и ДПС да поемат отговорността да направят правителство веднага, след като в сряда и петък им бъдат връчени мандатите, а той ще предостави 20 депутата, ако Ахмед Доган идва на работа в парламента. Това премиерът в оставка заяви при изявлението си след като върна връченият му мандат от президента Плевнелиев.  Борисов заяви още, че кабинетът му е бил свален с метеж.

Борисов зададе въпроса кому е нужно два месеца да има безвремие, и изчисли, че депутатите могат да бъдат 101.

Той каза, че въпреки спекулациите, че няма да върне мандата, е направил това точно за 10 секунди. Предложението бил направил за да улесни президентът, който трябвало да намери министри, заместник-министри и областни управители, а по този начин щял да обезкърви президентската аядминистрация.

В продължение на четири години носехме цялата политическа отговорност сами, ние сме градили, а не рушили, заяви Борисов.

За радост вчера протестите минаха мирно и не се проля капка кръв, за да може държавата да има правов ред.

Станишев ни упрекваше, че няма да проведем честни избори, през цялото време, че съм диктатор, заяви Борисов и попита:  „Кой диктатор връща властта. Вторият мит, който разпространяваше, бе за контрола върху медиите. Някои от тях брутално ни подкрепяха без да имаме нужда от това, сега ми става ясно защо – за да спекулират пред ЕК. Когато пуснаха Буда, се говореше, че ще излизат чудеса. Станишев заяви ще ви свалим по другия начин, а Лютви Местан заяви идете си с мир, всичко това бе планирано”, каза Борисов.

„Бедните хора, които имахме проблеми, включително и това със сметките, ще видим дали инкасаторите не са го направили нарочно и дали не са били пуснати в отпуск около Нова година нарочно”, изрази още съмнения Борисов.

Станишев и Доган нали имат кабинети на слънце и на сянка. Така както в Румъния няколко седмици предварително Бъсеску връчи мандата и тя проведе избори, да стане така и у нас, посъветва Борисов президента как да се случат нещата в държавата .

Станишев е объркан всички митове рухнаха. Винаги съм ги побеждавал на избори. Как ще намерите 15 министри, кой ще ги контролира. Ще направят безобразия, усъмни се Борисов.

А, ако БСП поеме властта, веднага ще назначат състав на ДКЕВР и ще разбият монополите, ние монопол не сме създавали. Станишев ще има възможност да блокира и бюджета на ЕК, да видим как ще го направи, заяви Борисов.

Те свалиха правителството с метеж, използваха бедните хора, вкараха провокатори, оставил съм финансова стабилна държава, коментира още Борисов.

Той отбеляза отново, че има риск да спрат инфраструктурните проекти – АМ  Струма, Марица... Винаги съм градил държава, не мога да гледам как я рушат, каза Борисов.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • И ДПС върна мандата

    Ръководството на Парламентарната група на ДПС върна проучвателния мандат за съставяне на ново правителство на президента Росен Плевнелиев. Мандатът ...
    05.03.2013
    1 550
    8
  • Президентът връчва мандат на ДПС

    Президентът Росен Плевнелиев ще покани днес представител на парламентарната група на Движението за права и свободи, за да му връчи проучвателен ман ...
    05.03.2013
    1 290
    5
  • Президентът Плевнелиев ще посочи датата на изборите

    Днес от 10.00 часа в парламента държавният глава Росен Плевнелиев ще направи обръщение към народа и Народното събрание. В него се очаква д ...
    28.02.2013
    919
    3
  • БСП върна мандата

    Както се очакваше лидерът на БСП Сергей Станишев върна мандата за съставяне на правителство на президента Росен Плевнелиев. Държавният глава вр ...
    27.02.2013
    1 897
    10
  • Президентът връчва мандат на БСП

    Днес в 14.00 часа на “Дондуков” 2 президентът Росен Плевнелиев ще връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство на „Коал ...
    27.02.2013
    1 128
    5
  • Станишев: БСП иска експертен кабинет

      Отхвърляйки предложението на Бойко Борисов БСП и ДПС да приемат мандата за съставяне на кабинет, Сергей Станишев прехвърли цялата отгово ...
    25.02.2013
    1 196
    12
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове