Отидете към основна версия

43 943 78

Важна новина за шофьорите - Август 2021

  • син талон-
  • екостикери-
  • шофьори

В мотивите за махане на шофьорския талон е посочено, че е ненужен, тъй като съществува централизиран регистър, достъпен от служителите на МВР

Снимка: бТВ

Синият талон да отпадне от шофьорската книжка като напълно ненужен, предлагат 19 депутати от “Демократична България”, които внесоха проект за изменение на Закона за движение по пътищата.

В него се предлага и отпадане на въведените наскоро екостикери, както и всички стикери за техническа изправност. Първи от вносителите се е подписал Ивайло Мирчев, който е шеф на новата парламентарна комисията по дигитализация и електронно управление.

В мотивите за махане на шофьорския талон е посочено, че е ненужен, тъй като съществува централизиран регистър, достъпен от служителите на МВР.

"Контролният талон и процесът по неговото отнемане и връщане правят невъзможна електронизацията на процеса по заплащане на глоба при издаден акт, съответно влязло в сила наказателно постановление. Процедурата създава сериозни неудобства на гражданите, особено когато талонът е отнет в друга част на страната от мястото по постоянен адрес на шофьора", пише още в мотивите.

Проект за махане на синия талон с близки аргументи внесоха и депутати от групата ИБГНИ. В проекта на „Демократична България” се предлага още и отпадане на екостикерите с чип, понеже са скъпи и излишни. Предлага се данните за екологичните категории на автомобилите да се въведат в централизирана база и да няма никакви лепенки за технически прегледи . Смята се, че информацията от чипа може да бъде четена дистанционно и от неоторизирани лица, с данните за автомобила да се злоупотребява.

Те смятат, че синият талон няма как да служи за мотивация за заплащането на пътните глоби.

"Лошата събираемост не може да се наказва допълнително, като се създават пречки за всички граждани в Република България, със съмнителен ефект от прилагането им. Създава се и допълнителен корупционен механизъм на проверяващите на пътя за "осигуряване" на прозорец и невписване на допълнително постановление", посочиха депутатите.


Бел.ред.
2 509 864 българи заявиха на Референдума от 2016 г., че депутатите трябва да се избират на мажоритарни избори в два тура, но политическия елит и неговите кукловоди не позволяват това да се случи, а в техните медии темата е табу.

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 119 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове