Отидете към основна версия

4 702 37

Захариева: Петков се усети, че 6 месеца не стигат за решаване на спора със Скопие

  • екатерина захариева-
  • кирил петков-
  • румен радев-
  • северна македония-
  • владислав горанов

Горанов е дал ясно обяснение за колата, убедена съм, че няма да се открие нищо нередно, смята бившият външен министър

Снимка: БГНЕС

„Изненада ме това, че за плановете, не само по отношение на РС Македония, се разбира от чуждестранната преса, а не от България. Пожелавам на премиера Петков успех, но 6 месеца са нереалистичен срок за разрешаването на споровете със Скопие”.

Така депутатът от ПГ на ГЕРБ-СДС Екатерина Захариева коментира пред NOVA NEWS изказването на премиера Кирил Петков пред вестник „Файненшъл таймс”.

„После той се коригира, осъзнавайки че това е нереалистичен срок, и каза, че е имал предвид, че за 6 месеца ще се сформират комисии, които след това нарече работни групи. Знаете, че това е нещо, по което работихме още по времето, когато бях външен министър”, подчерта тя и добави, че за 6 месеца е реалистично стига да има желание от страна на Скопие, да се постигне Пътна карта, по която е работело и предишното правителство и която е на финалната права.

По отношение на искането на президента Румен Радев в конституцията на РС Македония българите да бъдат вписани като „държавотвортен народ” тя заяви, че „това няма да реши проблема”. „Ако беше толкова просто с едно вписване на българите като част от държавотворните народи в РС Македония нямаше толкова години да имаме спорове и проблеми, Но организациите там искат това. Нека да започнат преговори. Но това не решава проблема”.

По думите ѝ това е въпрос, който се дебатира от години в България между експертите, които не са на едно мнение. „Говорила съм с хора, наблюдаващи този процес, които не са единодушни. Ние обаче постигнахме нещо много по-важно в Договора – ангажимент, който те не изпълняват – да престанат техните скрити или явни претенции, да се признае македонско малцинство в България. Много по-важно е да престане дискриминацията спрямо хората с българско самосъзнание там”, подчерта бившият външен министър.

По отношение на инвестициите във военната сфера Захариева заяви, че се съмнява третият мост на Дунав да бъде с двойно предназначение. „Един от рпоблемите в НАТО и целия ЕС е, че ако трябва да се реагира, има недостиг на инфраструктура, по която да се придвижва военна техника. Този мост е необходим”, категорична е тя.

„Случаят с Владислав Горанов е толкова медиен, защото става въпрос за бивш финансов министър. Разбрах за това, което става, от медиите. Той е дал ясно обяснение за колата. Със сигурност предстои изясняване на казуса. Убедена съм, че няма да се открие нищо нередно”, коментира тя опита на бившия финансов министър да премине границата с издирван автомобил.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 39 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове