Last news in Fakti

19 Декември, 2021 21:00 6 443 62

В Скопие: България може още 200 пъти да спре РСМ по пътя ѝ към Европа

  • буяр османи-
  • северна македония-
  • зоран заев

Някой е калкулирал, че около 200 пъти от началото на преговорите до края ще се взимат решения с компромис

В Скопие: България може още 200 пъти да спре РСМ по пътя ѝ към Европа - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Най-важното е да се възстанови работата на междуправителствените комисии според Договора за добросъседство, подписан между България и Република Северна Македония. Последната очаква от една година отговор от България за това, стана ясно от думите на външния министър на РСМ Буяр Османи в интервю за Нова телевизия. Като цяло министърът е обнадежден за бъдещето на отношенията между двете страни - с идването на редовно правителство на власт в България процесът по преговори ще бъде по-лесно да бъде рестартиран - нещо, което не се е случило в последната година и заради трите избора и служебната власт у нас.

В момента отношенията между България и Северна Македония са на най-ниското възможно ниво включително и в доверието между нас, но Буяр Османи очаква незабавни разговори между България и Северна Македония и решения още до януари. Срокът от шест месеца е твърде дълъг, тъй като авторитетът на ЕС е изправен пред сериозно предизвикателство.

Въпреки това Османи подчерта, че в РСМ са наясно, че започване на преговори не означава членство още утре, а процес, който ще трае години. "Някой е калкулирал, че около 200 пъти от началото на преговорите до края ще се взимат решения с компромис. Република България може 200 пъти да спре пътя на Северна Македония."

Османи подчерта, че регионът на Западните Балкани не е в периферията на ЕС, а в самото му сърце и ако остане извън обхвата на общността това поставя пред риск целия регион: "Регионът няма алтернатива, освен ЕС. Ние не сме в периферията, ние сме в сърцето на Съюза. Регионът е обкръжен от страни членки. Няма как Съюзът да има дупка в сърцето. Дупките в тялото са или за кървене, или за чуждо влияние. В това може да се превърне регионът, ако не се инвестира в него."

"Трябва да има всеобхватен подход. Историята - да, важна е, но ние всеки ден правим история, създаваме история", посочи още външният министър, който залага именно на комисията на ниво правителства на двете страни. Сега наистина няма причина да се дават дълги срокове, когато има политически кабинет, има стабилно мнозинство и в Република България, и в Република Северна Македония. Можем да седнем още утре, да продължим с разговорите и още през месец януари да има решение, уверен е външният министър на РСМ.

По отношение на комисията за историческите и образователните въпроси, Буяр Османи смята, че в началото е имало определен напредък, изтъкна успеха по 5 личности и договорените 2 периода. Комисията е трябвало да продължи със същата динамика работа.

Той увери, че Република Северна Македония няма да се меси във вътрешното устройство на Република България по отношение на начина на организацията на нейните граждани, включително и по отношение на етносите. В РСМ конституцията признава етническите общности, в България - не. "Нашата позиция е, че това е въпрос, на който самата България ще решава как да се организира. Ние нямаме никакво намерение да се месим в това как Република България ще се организира."


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Игумена на манастира

    80 2 Отговор
    Ако трябва и 400
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 КОТарАК

    89 2 Отговор
    спокойно момчета и момичета-никога няма да ги пуснем тия .никой политик не е толкова ненормален да се продаде и да остане в историята като предател

    Коментиран от #25, #44

  • 4 гост

    91 1 Отговор
    Вие още плюйте по Българите, и ще има да почакате още много по 200 пъти, хем да плюете, хем да влезете не може така.

    Коментиран от #19

  • 5 Какви глупости

    43 1 Отговор
    Е наброщаревил този???????
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 101010

    47 0 Отговор
    Смятам тази прогноза за точна
    България ще постави още 200 пъти вето всяка година по едно
  • 8 Котис

    52 4 Отговор
    Албанецът Буяр Османи се е продал на югокомунистите в Белград!
    Позор за шиптърите!
  • 9 Hoho Boho

    70 1 Отговор
    Никой не спира Скопие. Те сами се спират...
  • 10 Комон Сенс

    31 2 Отговор
    Това което казва Османи не е задължително лошо за нас. Един вид, казва им да клекнат,м защото силата е у нас.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Стамат

    55 1 Отговор
    Който чука на вратата от външната страна той ще си събуе обувките. Нагли макета.Ще поставят условия .Ще ни дават срокове и ще лъжат като за последно .Не 200 пъти а 200x200 пъти и след 20 години като си научите уроците на есен с песен.Айде сега в охридското езеро да си охладите закърнелите мозъчета.
  • 13 Д-р Ох Боли

    13 19 Отговор
    Киро ще вкара в ЕС, за това го назначиха
  • 14 Не е нужно 100 пъти

    21 2 Отговор
    И един път стига, ама да е като хората. Омекнаха нещо Кирчовците, като взеха мандата.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 XXL

    46 0 Отговор
    За едно поне са прави. Всеки ден правят история! Фалшива история, на една фалшива държава. Понеже БЮРМ-а друга история никога не е имала.
  • 17 James 🇺🇲

    29 2 Отговор

    До коментар #6 от "всъщност":

    Не знам много за тях. Знам че имат тесни връзки с Босна, занимават се с организирана престъпност в Германия и Италия, и се занимават с трафик на органи и деца

    Коментиран от #27

  • 18 Как няма да приемат исляма бе!

    23 7 Отговор

    До коментар #6 от "всъщност":

    На всеки 25 години са минавали от българско под византийско владичество, за тях турците са освободители! А колкото до Скендербеу, това е герой изсмукан от пръстите за да обединява народа! 25 години е държал Албания свободна, понеже е лавирал с Наполи и други градове в Италия! Кьорфишек е в края на краищата! Чел съм за него и не само на български, така че не се пренавивай!

    Коментиран от #22

  • 19 James 🇺🇸

    27 0 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    Има македонски форум, там има целия секции с теми, всяка тема с по над 500 страници обиди по България . Интересното че е пълен форума със сърби. Как знам - бях се зачел, стар човек съм пета форуми, така и не свикнах с тия социални мрежи

    Коментиран от #21

  • 20 0Нама такава нация

    14 1 Отговор
    Северно македонец. Тази българска земя сега е населена с българи и всякаква друга паплач. Бацо и брадърс Домуси с 6 милиарда Еврака ще Ви изкупят всичките писещи се макета
  • 21 Тираджията

    26 2 Отговор

    До коментар #19 от "James 🇺🇸":

    А бе другар! Вътре скачат ама по корабите и паркингите като им ревна и химна ни пеят, и Самуил е българин и и Александър е грък и Климент е пратен от Симеон да ги образова! Абе слушат като ученички, защото им обяснявам историята на покойния професор Божидар Димитров като на ученички с любовъ! И са съгласни с всичко !

    Коментиран от #24

  • 22 Всъщност

    5 9 Отговор

    До коментар #18 от "Как няма да приемат исляма бе!":

    Пренавития тука си ти.
    Не се справи със задачата да обясниш ясно и мсилено какво собствено се опитваш да кажеш.

    Коментиран от #29

  • 23 Абе

    29 1 Отговор
    Какво не спирате да хленчите, България Ви била крива за нам кво си! Да, ще се откажем от род и родина, от национална история и самосъзнание, защото трябвало да влизате в ЕС!!! Нищо повече не сте от едни жалки лъжци, всички които ви подкрепят са такива! Подозирам, че Киро Конституцията е от вашия отбор, с вашият Харвардец! Ептен за примати ни взехме българите!
  • 24 James 🇺🇸

    19 2 Отговор

    До коментар #21 от "Тираджията":

    Значи са лицемерни, пригаждат се да не ядат бой, нямат принципи

    Коментиран от #30

  • 25 не е така

    23 1 Отговор

    До коментар #3 от "КОТарАК":

    Много предатели има сред нашите политици. Например как комунистите са били ОК Македония да стане част Югославия. А след 89-та демократите (бивши членове на ком.партия, влезнали заради облагите), продължиха делото на предците си по заръка на новите им господари от вашингтон. Виж например Ал. Йорданов колко години си живурка в Скопие и не е свършил нищо за бъдещите ни отношения с Македония.
  • 26 Селяк

    21 0 Отговор
    "Трябва да има всеобхватен подход. Историята - да, важна е, но ние всеки ден правим история, създаваме история" - даде, вие сте най-добри в създаване на история всеки ден с кражба на друга такава! Според вас ние трябва да загърбим вашата създадена история открадната от нас и да ви построим червения килим към ЕС! Така изглежда! Ще чакате, или признавате за кражбата на нашата история, за мизерстватс с нашите паметници на културата, сменяте учебниците, и спирате антибългарската пропаганда, или се присъединявате към Албания, така или иначе бая албанци сте приютили при вас!
  • 27 Всъщност

    6 17 Отговор

    До коментар #17 от "James 🇺🇲":

    Там е проблема. Масово не си познаваме съседите, че дори и себе си не познаваме. Разсъждаваме с понятията, наложени ни от външни пропагандни отдели.

    Коментиран от #48

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Тираджията

    14 3 Отговор

    До коментар #24 от "James 🇺🇸":

    Аааа не сме ги барали с пръст! Грешка е че не им прибираме българските паспорти и да ги носим в консулството и да правим там скандали "БИЛА"!
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Чичо дядко

    12 1 Отговор

    До коментар #28 от "Осман":

    Османе вие сте тия дето искате преиначаване на историята, а ние искаме благоденствие с нашите братя българи отвъд границата. Мух. Льо. еничари

    Коментиран от #38

  • 33 Jacques Yves Moineau

    16 1 Отговор
    Тея македонци са много нагли....
  • 34 Грогу

    24 1 Отговор
    Та тънкия намек в изказването на Османи е , че в РСМ няма българи , но в България има македонци . И продължават да настояват да ги пуснем . Ама ние да не сме малоумни , после не можем да си опазим държавата от тях , всичко ще е македонско . Такова чудо трябва стои вързано , че пуснеш ли го да вилнее , после за да го озаптиш , ще трябва да го пребиеш .

    Коментиран от #37

  • 35 Всъщност

    5 11 Отговор

    До коментар #29 от "Трудно":

    А-а, ясно, ти си някакъв форумен пациент...

    Нека ти опресня паметта: един от събеседниците постави едва ли не знак на равенство между албанци и османци и аз адекватно го коригирах. Ти се намеси незнайно защо с някакво бръщолевене без да изразиш ясна теза.
    Сега пък го удари на тролско пенявене и лични обиди.
    Учтиво ти посочвам факта, че това ни най-малко не ти помага да бъдеш ясен и адекватен, да не говорим за умен и ерудиран.
  • 36 Чичо дядко

    12 2 Отговор

    До коментар #28 от "Осман":

    Ще си останете сърби и албанци занапред. Честито
  • 37 според мен

    10 1 Отговор

    До коментар #34 от "Грогу":

    Тънкият намек на Османи е - ей на вижте ме, настоящ северомакедонец съм, не се различавам от вас северомакедонските патреотари-българомразци, въпреки , че съм албанец. В същото време им внушава подсъзнателно решението - за да минете напред, трябва да сде съобразите с България.
  • 38 Осман

    3 19 Отговор

    До коментар #32 от "Чичо дядко":

    И каква история преинечаваме, ако не е тайна? Това във википедия да не съм го писал ?
  • 39 Всъщност

    13 10 Отговор
    В РСМ се преплитат много интереси и нито един от тях не е македонски, освен българския , разбира се. Българския интерес на 99% се преплита с Македонския. И каквито и търклания да има между България и РСМ те са на основата на противопоставянето - център периферия.
    Те обаче не могат да го схванат това и от там им прозилиза основният проблем. Търсят някакъв македонски интерес, но не съумяват да го видят къде е - в българския интерес.... Време трябва.

    Коментиран от #45

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 не се поддавайте

    7 11 Отговор
    Хаяйде сега всеки българин да прочете коментар 39 и да си зададе въпроса, защо уж партеотарстващите тролове ще си изпочупят продажните пръстчета да му цъкат минуси.
    Повече от ясно е, че е пълно с агресивни тролове, които имитират патриотизъм, но дефакто са брокери на чужди интереси и се нахвърлят на всеки, в който открият осъзната пробългарска позиция.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Кирчо просто Кирчо, млад и зелен

    5 2 Отговор
    Изхвърляш се като чеки@ на плет.
  • 44 Имаме силни протестиращи

    7 1 Отговор

    До коментар #3 от "КОТарАК":

    Нали НОВИЯ КИРЧО обеща по НОВ начин да посрещнем Нова година.. Много лъжи тоя Кирчо.

    Коментиран от #61

  • 45 Виталия

    3 1 Отговор

    До коментар #39 от "Всъщност":

    Още веднъж напомням за Балкански Политически Клуб основан м.05.2001 от Желю Желев. Той се водеше Президент от 2001 до 2007. Какво става след това, някой знае ли? Не си ли задавате въпросът от какъв зор ЕС ще пита България дали Албания и РСМакедония (членки в този Клуб) да влязат в ЕС ? Явно това не е куха организация, а сериозен Балкански Проект с участието и на Турция и Молдова. Защо не се позовете на него? Искате да сте водещи в региона, ами направете го ?!
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Нали сте в НАТО

    9 0 Отговор
    Какво кървене, какви влияния, какви глупости....айде по полека
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Мери

    12 1 Отговор
    Да историята е важна и е ясна. Ако смятат, че нашата история е тяхна, значи са българи, а ако не са българи, тогава държавата и езикът им са с начало 1944 година, толкова е просто. Господа северомакедонци, изберете си едно от двете и всички българи ще застанем зад вас за ЕС.
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 BOEC

    5 0 Отговор
    Да не ни гонят с времеви ограничения и рамки като януари и така нататък първо да си редактират историческите книги и да възстановят съборените паметници !!
  • 55 Активист на БКП

    3 3 Отговор
    Вардарска България е област на България !!!
  • 56 Ами ...

    8 0 Отговор
    България няма за цел да спира РСМ. България няма да допусне политика на омраза и антибългаризъм в ЕС.
  • 57 Забележете

    3 3 Отговор
    Прочетете внимателно форума. Ще ви стане едно, че 1. Повечето коментари са на чужденци, които се правят на бг патриоти. 2. Същите плачат за управлението на тиквата.
  • 58 Българин

    7 1 Отговор
    НАПЪЛНО ТРЯВА ДА СПРАТ ВСЯКАКВИ ПРЕГОВОРИ С ТИЯ АЛБАНЦИ
    НЕ БИХ ПРОСТИЛА ЧЕ
    ГОРЯХА БЪЛГАРСКОТО ЗНАМЕ
  • 59 Брей,

    4 0 Отговор
    6 месеца са им много чакане! А какво ще кажат за 28 години? Наглецът дори обещава, че няма да се месят в българските уредби за "етносите"! Сякаш не РСМ, а БГ чака за ЕС!!!
  • 60 С ПРАВО НА ЛИЧНО МНЕНИЕ!

    3 0 Отговор
    Радев, я не се правете, ще им клекнете на РСМ, щом от това имат интерес и дори братята руси. България не веднъж е била предаване в миналото, в историята си, дори е предлагана като леко момиче за 16-ста република. Изчаква се само удобния политически момент, българската общественост да се пречупи и да реагира по-слабо. Изглежда,вече е подготвен за това новия ни министър председател носител на "промяната" - ще видим каква попара ще ни забъркате. Така, че предстои ни да видим как ще защитите достойнството и авторитета на милата ни татковина...!
  • 61 " ПРАВОВА ДЪРЖАВА" ?!

    5 0 Отговор

    До коментар #44 от "Имаме силни протестиращи":

    Какво може да се очаква от един Кирил Петков /за някой Кирчо/, но за обществото лъжец, дошъл от Канада, смачкал Конституцията ни като спален чаршаф. А българското законодателство на "правовата" ни държава си затваря очите и се опитва всячески да убеди, да опровергае пред обществото, че това не е престъпление и не попада под ударете на закона замитайки го под килима. Народа казва - за едни има наказание, а за други не - "Няма закони в тази държава"! Не, има закони, убеждават ни, имаме написани закони и то много добри, но не се прилагат, не се спазват. Кой тогава, трябва да ги прилага и спазва? - нали тези стражи пазители на правовия ред, законите и Конституцията, но изглежда, че законите са написани за едни, а за другите под килима. Парадокс - това може да се случи единствено само в България - престъпваш законите и ставаш премиер, но само за наши! Интересно, дали в Канада е същото?! Е, почакай, там не са като нас цивилизована "правова" държава...!
  • 62 Тц,тц

    1 0 Отговор
    Ех, още едно време, дядо ми (лека му пръст) набор 1914, участник във втората световна ми казваше...Да знаеш моето момче, към Скопие българите (сега макета) са много изостанали и опростял народец, само ядове с тях. Глупави на квадрат... Ех, дядо, колко си бил прав...
Новини по държави: