Отидете към основна версия

1 763 27

Цветанов: Не съм разпореждал незаконно подслушване

  • срс-
  • цветанов
Снимка: БГНЕС

Благодарен съм за бързата реакция на прокуратурата след внесения сигнал и за кратките срокове, в които беше извършена тази проверка. Аз съм удовлетворен, че няма доказване за незаконно разпореждане и подслушване, което да е извършено по разпореждане на министър Цветанов.

Това заяви пред журналисти в Долна баня бившият вътрешен министър Цветан Цветанов в коментар за изнесените от прокуратурата данни за фрапиращи нарушения при използването на СРС-та.

Изнесените твърдения от Станишев, че аз като министър на вътрешните работи от 2009 г. до 2013 г. съм разпореждал незаконно прилагане на СРС-та са лъжа, подчерта Цветанов. По думите му това не се доказва и в тази проверка на прокуратурата.

„Затова въпросът трябва да го насочите към Сергей Станишев - дали ще се извини за това, което отправи като обвинение към мен и дали ще се откаже от политиката”.

По думите на Цветанов „.. подобни спекулации, които се опитват да твърдят определени политически лица мога да им кажа, че те трябва да си припомнят много добре какво направиха в техния период и какви бяха връзките и опитите действително да има подслушване и то нерегламентирано – знаете за Филчевгейт, знаете за делото „Галерия”, знаете за оперативно интересните политически лица и те трябва да дадат отговор”.

Аз съм казал, че ако беше доказано, че съм разпореждал (защото това бяха обвиненията на Сергей Станишев), аз ще се оттегля от политиката и ще си понеса наказателната отговорност, подчерта Цветанов.

Той уточни още: Разбира се, че аз знам какво съм правил, въпросът е, че Станишев не знае какво е правил през неговия мандат и аз искам да го призова него да каже как назначи оперативно интересни лица, които в момента се разследват за рекет, за изнудване, опит за убийство и как неговите доклади, които бяха класифицирани”. 

На въпрос за носенето на политическата отговорност като министър, тъй като по закон министърът е този, който трябва да регламентира разпорежданията със СРС, Цветанов отвърна: „ Нека да ви припомня нещо друго, знаете, че в 41-то Народно събрание за първи път бе въведен парламентарния контрол – създадена бе подкомисия в комисията по СРС, аз съм съдействал винаги за прозрачността, да няма нарушения и да има истински парламентарен контрол. Като политик нося политическата отговорност и ви заявявам категорично - няма разпореждания от мен като министър на вътрешните работи за нерегламентирано използване и прилагане на СРС-та. 

Помолен от журналисти да коментира факта, че за периода в, който той е бил министър на вътрешните работи трима са шефовете на СДОТО срещу, които има досъдебни производства, заведени от прокуратурата, Цветанов заяви: „Главният прокурор, който е на републиката, ако някой окръжен прокурор или прокурор не е извършил контрол и не си е свършил работата, главният прокурор ли трябва да носи отговорност или трябва да я носи този, който е допуснал това да се случи?! Цветанов запита дали е извършена експертиза на това, което днес се изнася като твърдения. Това е въпросът, който трябва да зададете и това е отговорът, който да получите, обърна се бившият вътрешен министър към журналистите.

Министърът на вътрешните работи трябва да следи за начина, по който се разпореждат исканията за СРС-та, той подписва даденото искане, след като е спазена процедурата, а тя е заявител, съдия и след това министърът разписва, а главният секретар е този, който координира оперативната дейност, когато има дублиране на дадени искания за СРС-та. Нали не си представяте, че в компетентността на министъра на вътрешните работи да ходи и да гледа техническите средства, това не е моя работа, подчерта Цветанов.

Бившият вътрешен министър се обърна към главния прокурор и поиска да се разшири обхватът на тази проверка за периода, в който е въведена в експлоатация тази техника и за начина, по който се използва. „А що се касае до пакета от законодателни промени, които предлага прокуратурата аз ви уверявам, че като бъдещ депутат и когато ГЕРБ спечели изборите  и възложи мандат за съставяне на правителство на нашия премиер Бойко Борисов и аз ако бъда част от неговия екип, ще съдействам за пълната прозрачност и контрол, който да бъде осъществяван за да няма подобни спекулации и предизборна игра. Те през всичките години са обслужвали организираната престъпност. Защото подобни твърдения в една политическа кампания показват, че те нямат политическите аргументи, да дадат отчет и да кажат какво ще направят в един следващ мандат”, подчерта Цветан Цветанов.

На въпрос, спите ли спокойно, след като има толкова много подслушвания, Цветанов каза: „Аз като гражданин на България спя много спокойно и ще продължа да спя много спокойно, ако ефективността на правоохранителната и правораздавателната система бъде ефективна, за да неутрализираме тежката престъпност и с основен акцент към битовата престъпност”.

Цветано изрази надежда, че Станишев ще се извини.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове