15 Април, 2013 12:37 3 746 13

Четирима горят в скандала със СРС-тата

  • подслушване-
  • главен прокурор-
  • прокуратура

Прокуратурата ще инициира законови промени за СРС-тата

Четирима горят в скандала със СРС-тата - 1
Снимки: БГНЕС

С постановление на прокурор Николай Кокинов са образувани 5 досъдебни производства срещу 4 лица. Трима от тях са бивши директори в СДОТО МВР, а четвъртият е настоящ началник отдел.

Това беше обявено днес на пресконференция на прокуратурата, където бяха оповестени резултатите от проверката на сигнала за подслушване, подаден от лидера на БСП Сергей Станишев.

„На 28 март 2013 година до мен беше подаден сигнал от Станишев. В писмо, което придружава сигнала, се съдържат изключително тревожни данни за работата на МВР. Писмото е от неизвестен подател и е подписано „С надежда и уважение, все още служител на МВР", обясни Цацаров.

По сигнала не е образувано веднага наказателно производство, защото анонимните съобщения не са повод за започване на наказателно производство. От проверката има два доклада, единият е класифициран, другият е този, който се представя пред обществото, каза Цацаров.

Досъдебните производства са:

Срещу Цветан Георгиев Иванов - шеф на СДОТО от февруари 2010 до февруари 2011 г. Той не е изпълнил задълженията си по служба, не е създал необходимата организация използване на специализирана техника и е създал условия за нерегламентирано подслушване и нарушаване на конституционни права на граждани.

Срещу Камен Желязков Костов - директор на СДОТО от септември 2011 до юли 2012 г. Той също не е изпълнил задълженията си по служба, уронил е престижа на МВР, създал условия за нерегламентирано подслушване.

Срещу Сергей Костадинов Кацаров - директор на СДОТО в периода август 2012-април 2013 г. На него са повдигнати подобни обвинения, заедно с още едно - за това, че на 3 април 2013 година в София като директор е съставил справка, в която е удостоверил неверни обстоятелства. Той твърдял, че с наличната техника не може да се извърши съответната работа по проследяването и подслушването на заподозрени лица.

И срещу Радко Димитров, началник Отдел 04 в СДОТО МВР - за това, че е унищожил запис, като е изтрил данните от картите на автомобил със специализирана техника.

Постановленията са с гриф за сигурност, поради което не всички подробности от тях ще бъдат оповестени, уточни Кокинов.

Прокурор Кокинов подчерта, че посоченият кръг от лица не изчерпва всички отговорни лица, като в хода на разследване може да се установят и други такива.

„Една от целите ни е да възстановим информацията, която е била унищожена от техниката”, обясни главният прокурор Сотир Цацаров.

Докато не възстановим изтрита информация, ние не можем да потвърдим или отречем дали тези служители са работили по нареждане, или по собствена воля, обясни зам.-главният прокурор Борислав Сарафов.

На екипа, който работи с тази техника, са подавани само и единствено телефонни номера.

Информацията е заличена и заличаването й е извършено без да има никаква техническа необходимост от това, каза главният прокурор.

По думите му проверявано е и дали МВР притежава автомобил с марка "Крайслер Вояджър".

Роман Василев обясни: „Въпросният автомобил има пълната автономност на мобилните оператори”.

От прокуратурата поискаха промени в четири закона, които ще касаят СРС-та.  В момента, в който бъде конституирано Народното събрание, прокуратурата ще представи пакет от нормативни документи за изменения на закони по отношение на използването на специални разузнавателни средства (СРС), заяви още главният прокурор.  Сега е необходимо незабавно да бъдат въведени временни правила в СДОТО от министър Петя Първанова.  За липсата на контрол в СДОТО ще бъдат разпитани и главни секретари. Още в началото на пресконференцията Цацаров предупреди журналистите, че има два доклада в резултат на проверката, като единият е класифициран, а другият е този, който се представя пред обществото. Цацаров беше категоричен, че няма да бъде спестена информация, макар, че сега не бяха посочени точно улиците, по които е минавал автомобилът, упоменат в сигнала на Сергай Станишев. Това ще бъде направено на един по-късен етап, тъй като продължава снемането на обяснения за изтритите записи. Освен това стана ясно, че посоченият автомобил в сигнала на Станишев е бил към службата на СДОТО.

Иззето е цялото видеонаблюдение на град София в период от един месец, за да се проследи движението на автомобила със специализирана техника, стана ясно на пресконференцията. Констатирани са редица нарушения в ежедневната работа с автомобила за специализираната техника. Налице са фрапиращи разминавания между записаното в пътните листове на автомобила и реалните му излизания в града. 

Колата е засечена от системата за видеонаблюдение на СДВР само през март да се движи нерегламентирано на 15,16 и 26-ти. На 10,14,25,27 март пък има сериозни разминавания между записаните часове в пътната книжка и реалните излизания на колата.

Екип от десет проверяващи прокурори извършиха проверка в СДОТО”, обясни зам.-главният прокурор Борислав Сарафов. Той посочи, че при проверката са изискани всички нормативни документи. Към момента разполагаме с всички данни за числеността и длъжностните характеристики на служители. Бяха снети обяснения от 22 лица. По преписката е изготвена справка относно техническите характеристики на техниката. Изискана е цялата документация във връзка с техниката. Един автомобил с техника за негласно оперативно-техническо обслужване е иззет. Изискани са и данни от СДРВ касаещи използването на този автомобил.

В СДОТО не съществува писмен регламент за поставените задачи на всеки един от екипа, не съществува и регламент за провеждането на така наречени тренировъчни излизания, както и писмени резултати от тяхното провеждане, посочи Сарафов.

Налице е липса на контрол върху експлоатацията на тази техника от длъжностните лица. Създават се възможности за злоупотреба със служебно положение и нерегламентирано използване на тази техника, са част от заключенията на проверката.

 

Началникът на Отдел 04 в СДОТО МВР Радко Димитров е направил опит да осуети прокурорската проверка по сигнала за подслушване, съобщи още зам.-главният прокурор Борислав Сарафов. Той разказа пред журналистите: „На 28 март Радко Димитров е имал 50-годишен юбилей, и седнали да се почерпят с колеги. След внасянето на сигнала, празненството е било преустановено, като с няколко други служители, същата вечер извършили демонтаж на система и са търсели харддиск, какъвто не намерили. В 22.30 ч Радко Димитров е поискал парола за достъп от вносителя на техниката. На следващия ден в 7,58 ч. той изтрил всички данни, събрани до момента в картите за памет, нещо което до момента изобщо не е било правено. Това е саботаж, категоричен бе Сарафов.  "По инструкция такава дейност следва да се извършва единствено от оторизиран служител. В хода на проверката беше направен и опит да се подведе проверяващият екип, относно детайлните възможности на използваната техника”, обясни прокурорът.

Главният прокурор подчерта, че резултатите от проверката касаят само мобилната техника за подслушване. Стационарната техника не е била обект на проверката.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Румен Янев

    1 3 Отговор
    Нали ЦвЦв - ърко каза че ако лъже и че няма такова нещо щял да си ходи ? ДОВИЖДАНЕЕЕЕЕ ....... Ееееееех ще ми се - да ама не ! Нагли лъжци

    Коментиран от #5

  • 2 Трибал

    0 0 Отговор
    "Тати каза че ще ми купи колело!Да ама друг път!" :(
  • 3 ИЗГОРЯЛАТА ДЪРЖАВА

    0 1 Отговор
    8 МИЛИОНА ИЗГОРЕЛИ ОТ НЕНОРМАЛНАТА СИСТЕМА НА ЖИВОТ В БЪЛГАРИЯ!
    НЯКОИ НАПЪЛНО ИЗГОРЕЛИ В ПРЕБРОЯВАНЕТО ДАЖЕ ГИ Е НЯМАЛО МЕЖДУ ЖИВИТЕ!
    СРС-тата са най-малкия проблем!
    НЕ МОГАТ ДА ХВАНАТ КРАДЦИТЕ ОТ ТЕЛЕФОННИТЕ ИЗМАМИ ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ИЗМАМНИЦИ!
    ПРЕДИ ИЗБОРИ СМЕ ВИЖТЕ ГИ КАК ЛЪЖАТ КОЙ КАКВО ПРАВИ И КОЙ ПО-ДОБЪР ПЪК КОЙ ПО-ЛОШ!
    ТИЯ ИЗМАМИ ДЕТО ПОДВЕЖДАТ ЦЯЛ НАРОД НЯМА ПРОКУРАТУРА КОЯТО ДА РАЗСЛЕДВА!
    ОБЕЩАВАТ ЕДНО НО ГО КАЗВАТ ПОДВЕЖДАЩО НЕЯСНО И ХОРАТА ГЛАСУВАТ ЗА ТЯХ!
    ПОСЛЕ ХОРАТА С ПРЪС В Г.З А ПОЛИТИЦИТЕ СЪС СУБСИДИЯ И ДОТАЦИЯ И ПОДПОМАГАНЕ ЗА ПАРТИЯТА!
    С ТАЯ ИЗМАМА ЩО НЕ СЕ ЗАЕМЕ ПРОКУРАТУРАТА!!!???
    ИЛИ МАЙ СМЕ СЕ ОБЪРКАЛИ ВСИЧКИТЕ ТО МАШАТА НА МАФИЯТА САМО МАФИЯТА СЕ РАЗПОРЕЖДА С НЕЯ!!!!

    СЕГА Е АКТУАЛЕН ВЪПРОСА СЪС СРС-тата КАТО СЕ НАМЕРИ ВИНОВНИЯ И ЦИГАНИТЕ В КАТУНИЦА ВЕЧЕ БЪЛГАРИ СТАВАТ ЩОТО НЯМА ДА ЛЪЖАТ И КРАДАТ!
    ПОЛИТИЦИТЕ И ТЕ ОТ НАЙ-ЦИГАНСКОТО ЩЕ СЕ ОТЪРВАТ!
    ТО САМО ВИНОВНИЯ ДА ХВАНЕМ!

    КАКЪВ РЕД ИМА САМО В ТАЗИ ДЪРЖАВА!?
    КОЙТО ПО-ТАРИКАТ ТОЙ УПРАВЛЯВА НО КАК?
    С ИНТРИГА И ЛЪЖА ТОВА Е ТАРИКАТЛЪКА!
    ИМА СИ И СЛУЖБИ РАЗНИ ПРОКУРОРИ
    С ИСТРЕЛ СВАЛЯТ ВСЕКИ ДРУЖНО КАТО СТО АВРОРИ
    И ЗАД АДВОКАТСКИТЕ КАНТОРИ
    НЕ ЩЕ СЕ И СПАСИШ
    ОТ ОБВИНЕНИЯ ЩЕ ЗАВОНИШ
    А ХОРАТА СА КАТО НАС
    ВСЕКИ ИСКА ДА ИЗКАРА ХЛЯБА И БЕЗ ДА ПРЕЧИ И НА ВАС
    НО В ТАЯ НЕНОРМАЛНА СХЕМА
    НАРЕЧЕНА ПОЛИТИЧЕСКА СИСТЕМА
    НЯМА КАК ТОВА ДА СТАНЕ
    АЗ ДА ИЗКАРВАМ
    БЕЗ НА ДРУГИТЕ ДА ВКАРВАМ
    ВКАРВАМ ИМ ТАКИВА ЗЛИНИ
    ЧЕ ДА НЕ МОГАТ ДА СЕ ОТЪРСЯТ ОТ ЛЪЖИ!
    ПОСЛЕ ТЕ МИ ВРЪЩАТ
    ТА ДА МИСЛЯ КАК ДА ИМ ГО ПОВРЪЩАМ
    НЯМА ЛИ ТУКА НЯКОЙ ДА СЕ СЕТИ
    ЧЕ ТАКА САМО МАСЛОТО МУ ЩЕ СЕ СВЕТИ!
    НЕКА ДА ПРОМЕНИМ ТОВА
    И АКО ЩЕ И НА ШЕГА
    ТАЯ СИСТЕМА ДА ЗАТРИЕМ
    ДРУЖНО ТИЯ РАНИ ДА ЗАШИЕМ
    ВСЕКИ МУ ДОБРО ДА ПРАВИМ
    И НЕНОРМАЛНОТО ДА ОСТАВИМ!
    ТИ РАЗНИТЕ ИГРИ
    ДЕТО САМО РАЖДАТ СПОРОВЕ И КАВГИ
    НИЕ НА ВЕКИ ДА ЗАБРАВИМ
    И РАЗНИТЕ НЕНОРМАЛНИ ИДЕИ В ТАЯ НАСОКА ДА ОСТАВИМ
    НЕ МОЖЕ ТО ТАКА
    ДА ЖИВЕЕМ НИЙ СЪС ЛЪЖА
    НЕКА ЖИВОТА СИ УСТРОИМ
    ТАКЪВ БЕЗ ЕДИН ДРУГ ДА СЕ БОРИМ
    ТОВА Е ТО ЗА ДЕЦАТА НАЙ-ПРИЯТНАТА ИГРА
    И ВСИЧКИ ХОРА ГО РАЗБИРАТ ЗА НАЙ-РАЗУМНАТА ВЕСЕЛБА
  • 4 йордан иванов

    1 1 Отговор
    Стани - Шев У ЗАТВОРУ му е местото
  • 5 калайката

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Румен Янев":

    Вярно е че Цветанов е нагъл лъжец и че няма да си отиде . Но също така е вярно че можем ние да го изгоним , при това още на 12 май . ИЗБИРАЙ !
  • 6 ГЕРБ

    2 1 Отговор
    цветанов трябва да бъде арестуван до часове той е опасен престъпник
  • 7 красимир петров

    1 3 Отговор
    ЦВЕТАНОВ ТРЯБВА ДА БЪДЕ АРЕСТУВАН И ИЗКЛЮЧЕН ОТ ГЕРБ
  • 8 omnia mea

    1 3 Отговор
    Някой да е изненадан? За някого да е тайна, че Цветанов съсипа половината фирми с апетитен бизнес в България, защото е ненаситен като всеки сиромах - пази Боже сляпо да прогледа!
    Ако и сега, след изнасянето на тези факти, ГЕРБ излезат начело в изборите, ще се убедя, че сме стадо ид..ти!
  • 9 Фарс

    0 0 Отговор
    Изкупителните жертви на изЦвък и Боце. Не, че ще има реални присъди и на тях.
  • 10 фена

    0 0 Отговор
    Тази държава се е.. в г.зъ окончателно. Аз се махам.
  • 11 иван

    0 0 Отговор
    Некой да е пуснал кокала без да му строшат забите?
  • 12 тото

    0 0 Отговор
    Виновен Прокорор?:)))Пасмина !Трябва РЕФОРМА!За толкова месеци неможаха да намерят читав прокурор без да е не "замесен":)))А сега ВИНОВНИ са другите?А ние простолюдието ,пак сме виновни, защото те са с ИМУНИТЕТ!:))))Май измитането ще започне от там ЗА ДА СЕ ОПРАВИМ!!!!
  • 13 Сульо

    0 0 Отговор
    Има ли някаква вероятност от БСП да са дирижирали всичко това и сега да пишат анонимни писма и да обвиняват ГЕРБ. Подобни тактики се прилагат от ЦРУ и КГБ и червените са доста обиграни в тази материя.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове