Отидете към основна версия

2 617 47

Зарков: Имам реални шансове да оглавя БСП

  • крум зарков-
  • бсп-
  • корнелия нинова

Корнелия Нинова може да е в силата си, но БСП - не е

Снимка: БГНЕС

„Смятам, че имам реални шансове да стана председател на БСП”. Това каза пред "Здравей, България" по "Нова телевизия" депутатът от партията Крум Зарков, който вече обяви, че ще се включи в битката за лидерския пост в столетницата. Той посочи, че ако получи доверието на съпартийците си и оглави БСП, ще приключи с изключванията и остракирането и ще възстанови диалога.

„Не се кандидатирам срещу Корнелия Нинова. Изпитвам отговорност към политическата си сила. През 2016 г. Нинова внесе нова енергия в партията и това моментално даде резултат. След първия пряк избор на председател партията изглеждаше като решила вътрешния си проблем и трябваше да тръгне напред. Основната грешка е, че не тръгнахме към властта, а отново се загледахме към вътрешнопартийните неща”, обясни той.

Надежда да бъде избран му давало и проведено съвещание на младежите в БСП, където била заявена волята за промяна. „Корнелия Нинова може да е в силата си, но БСП - не е. Това се осъзнава от всеки член и симпатизант. Постигането на катастрофалните резултати и спиралата, която ни води надолу. Мисля, че всички разбират тежката ситуация, в която се намира партията. Това, че сме във властта е добре, но само по себе си това няма да реши въпросите на БСП”, добави политикът.

На въпрос дали би оттеглил Нинова като министър, след като получи лидерския пост в БСП, Зарков посочи: „Аз съм подкрепил с гласуването си в Национален съвет нейното отиване в правителството, както и участието на БСП във властта. Сигурен съм, че тя ще покаже като много опитен политик и с много опит във властта, че може да се справи”, обяви политикът.

По темата с отстранения от партията Кирил Добрев Зарков обясни, че той ще продължи да бъде част от нея по силата на своето име. „Това, за което беше изключен, е същото, за което беше един от най-приближените на Нинова. Тоест, не бива да се действа по този начин”, каза той.

Според него един от проблемите в столетницата, особено през последната година и половина, е фактът, че дебатът за това какъв фактор е БСП и каква е нейната роля в политическия живот в страната е заместен от взаимни обвинения и нападки.

„Изчистването на тези въпроси няма да се случи, когато изчистваш хора или журналисти, които ги поставят. Ще стане, когато създадеш атмосфера в органите на партията да се говори и хората ходят в своята партийна организация не с топка в корема и със страх, а с желание да чуят и да кажат какво мислят, че трябва да прави основната лява партия в страната”, допълни Зарков.

Коментар от Зарков дойде и по случая с отстранените журналисти от в-к „Дума”. „Това, което се случи, не трябва да се замита просто така. Става въпрос за отстраняването на критично мислещи хора. И те са били критично мислещи не към Корнелия Нинова, а към всички председатели преди нея и ще бъдат критични и към следващите”, уточни той.

Депутатът определи „войната” между президента Румен Радев и БСП като „тежка грешка”, която лично той не може да си обясни. По думите му обаче тя вече е приключила, тъй като държавният глава е избран с много голямо мнозинство.

Според Зарков декларацията на управляващата коалиция срещу Иван Гешев е важен политически акт и като доказателство, че записаното в коалиционното споразумение ще се случва. „Главния прокурор ще бъде сменен. Това са неизбежни неща. Идва им моментът”, смята той.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 22 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове