Отидете към основна версия

21 006 116

Първо във ФАКТИ: Предлагат промени в Закона за движението по пътищата

  • мвр-
  • пътища-
  • закон за движение по пътищата-
  • промени-
  • глоби

Два месеца лишаване от право за управление на моторно превозно средство, ако превишим скоростта с над 40 km/h в населено място, предвиждат промените

Министерството на вътрешните работи готви промени в Закона за движението по пътищата, става ясно от справка в сайта на МВР.

Проектът на Закон за изменение и допълнение на Закона за движението по пътищата беше публикуван от МВР вчера - 13 април.

Промените касаят най-вече реда за връчване на актове за установяване на административни нарушения и наказателни постановления, фишове и електронни фишове. Готви се регламентирането на нов ред, който да осигури бързина и своевременност при осъществяването на административнонаказателната отговорност за нарушения на правилата за движение по пътищата. Според МВР това ще способства за постигането на превантивния и възпитателен ефект на административното наказание.

Някои от промените, които МВР поставя на обсъждане, са от между 100 и 300 лв., глобата за управление на моторно превозно средство без книжка или с отнета книжка, да стане 600 лв. Преместването или унищожаването на пътни знаци може да започне да се глобява с 500 лева, вместо както е в момента - с между 100 до 500 лева.

Предлага се още наказанието за системно неправомерно движение в лентата за принудително спиране по автомагистрала да е глоба от 6000 лв. и лишаване от право за управление моторно превозно средство за срок от 1 година.

Водачите, които превишат разрешената максимална скорост в населено място с над 40 km/h, може да започнат да се наказват с глоба 600 лв., която и в момента е в сила, но и с два месеца лишаване от право за управление на моторно превозно средство. Ако превишението на скоростта е в извън населено място и е с над 50 km/h от разрешеното, се предвижда освен глоба от 600 лв., водачи да бъдат лишавани от право за управление в рамките отново на два месеца.

Предвижда се още водач на моторно превозно средство за обществен превоз на пътници и опасни товари, който превиши разрешената скорост с от 41 до 50 km/h, да бъде глобен с 800 лв., а книжката му да бъде отнета за два месеца.

След проверка, МВР е установило повишение в броя на възникналите ПТП, загиналите и ранените участници в движението по пътищата през 2021 г. спрямо периода на 2020 г. За цялата 2021 г. на територията на страната са регистрирани 31 172 ПТП, при които са загинали 561 и са ранени 7609 участници в движението по пътищата. През 2021 г. са се случили 3066 повече ПТП, спрямо 2020 г., загиналите са повече с 98 души, а ранените - повече с 488.

През 2021 г., най-много ПТП са допуснати в резултат на извършени нарушения на водачите – 29 914 (95,96% от общо 31 172 ПТП), при които са загинали 548 (97,68% от всички 561 загинали) и са ранени 7 464 (98,09% от всички 7 609 ранени) участници в движението по пътищата, посочват от МВР в мотивите към Проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за движението по пътищата.

Предстои едномесечно общественото обсъждане на проекта, като обсъждането ще приключи на 13 май 2022 година.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 77 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове