Отидете към основна версия

2 651 64

Василев за спирането на руския газ: Очаквахме тези проблеми и почнахме подготовката още през февруари.

  • асен василев-
  • спиране-
  • руски газ-
  • проблеми-
  • очаквани-
  • подготовка-
  • февруари

"Потреблението на страната ни е 3-3,5 млрд. куб. м. Така че да се казва, че нямаме алтернативи, е смешно. Проблем с физическите доставки на газ няма, проблем със съществуващите трасета няма", коментира финансовият министър

Снимка: БГНЕС

Изпълнителният съвет на "Продължаваме промяната" представя политическите и икономическите си виждания за случващото се днес. Това обяви премиерът Кирил Петков на пресконференция.

„ПП е политическа партия, която ще защитава изцяло българския интерес – независима, свободна и просперираща България. За съжаление, в близкото и по-далечно минало, Русия е третирала страната ни като пета колония. У нас има много политически и икономически кръгове, които пряко защитават нейните интереси”, допълни министър-председателят, цитиран от Нова телевизия.

„Това е едностранен акт, с който е нарушен договорът между „Булгаргаз” и „Газпром”. Ние направихме плащане, но въпреки това газът беше спрян. Това означава, че имаме една страна, която е некоректна. Това не ни учудва. Очаквахме тези проблеми и започнахме подготовката още през февруари. Незнайно защо диверсификацията на България се свързваше с т. нар. гръцка връзка. Без нея ще можем да доставяме около 20 млрд. куб. м. – предимно от Турция. Потреблението на страната ни е 3-3,5 млрд. куб. м. Така че да се казва, че нямаме алтернативи, е смешно. Проблем с физическите доставки на газ няма, проблем със съществуващите трасета няма”. Това каза вицепремиерът и финансов министър Асен Василев.

Той обясни и защо Николай Павлов беше отстранен от поста си в „Булгаргаз”.

„Булгаргаз” има договор за доставка на 1 млрд. куб. м азерски газ на година, и то на по-ниска цена. През септември миналата година Павлов подписва анекс, с който се отказва от тези доставки. Щетата от това е между 500 000 и 1 млн. лв. на ден. МВР събра данни срещу Павлов и те бяха изпратени на Прокуратурата. До момента тя не е направила нищо по въпроса", каза още вицепремиерът.

„Работим по общоевропейско решение, така че цената да стане по-ниска от тази, на която купувахме от „Газпром”. Към момента сме говорили с Гърция и Италия за общи доставки. Утре имаме срещи в Брюксел, за да ускорим работата по тези общи покупки. Това, което виждаме в момента, е безпрецедентна икономическа агресия срещу България”, категоричен е Василев.

По думите му руският посланик у нас - Елеонора Митрофанова, си е позволила изказвания, които не са в съответствие с поста ѝ.

"Политиката да седим и да се преструваме, че няма агресор, не работи. Ние не търси конфликт, нито война. Но когато тя дойде на нашия праг, ще я посрещнем и ще отблъснем агресора. И това трябва да е ясно на всеки агресор, независимо кой е той. Мачът, в който някой се опитва да ни насилва, да ни изнудва и да ни казва какво да правим, приключи. И в този конфликт България ще помогне на страната, която се бори срещу агресор", обяви финансовият ни министър и подчерта, че България не е и няма да бъде васален придатък.
Той определи позицията на президента Радев, който твърди, че давайки оръжие продължаваме конфликта, като "позорна, защото в нея имплицитно стои разбирането, че Русия ще победи в този конфликт и че е нормално и добре Русия да победи в този конфликт".

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 67 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол