Last news in Fakti

27 Април, 2022 22:15 2 846 3

Руският газ е основното оръжие на Путин за натиск върху страните от ЕС

  • руски газ-
  • руски природен газ-
  • газпром-
  • спиране на доставките-
  • българия-
  • полша-
  • европейския съюз-
  • ес

Газовото изнудване на Полша и България за пореден път потвърждава, че Русия не може да бъде надежден доставчик на газ

Руският газ е основното оръжие на Путин за натиск върху страните от ЕС - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Русия започна да прилага своя хитър план за изнудване на Европа с газ. На 26 април Полша (държавната газова компания PGNiG) и България (газоразпределителната компания Булгаргаз) получиха съобщение от руския газов монополист Газпром, че доставките на руски газ за двете страни ще бъдат прекратени от 27 април поради „неспазване на условията за плащане”.

В края на март Путин подписа указ, задължаващ чуждестранните европейски контрагенти на Газпром да плащат за газ в руски рубли от 1 април. На свой ред повечето страни от ЕС не се поддадоха на подобно изнудване и започнаха сами да търсят алтернатива на руските ресурси.

По-специално, Полша заяви, че няма да поднови договора си с Газпром, който изтича в края на 2022 г. Премиерът на страната Матеуш Моравецки е уверен, че Полша вече е в състояние напълно да замени руския газ. Варшава се готви да диверсифицира и получава газ от различни места през последните шест години. През октомври тази година ще започне работа газопроводът Baltic Pipe, по който Полша ще получава газ от Норвегия.

Министърът на енергетиката на България Александър Николов каза, че компанията "Булгаргаз" добросъвестно е изпълнила всички задължения по договора с Газпром, поради което нарушаването на договора става изключително от руска страна.

Прекратяването на доставките на газ е нарушение на договорните задължения от страна на Газпром, което може да застраши руската компания с многомилиардни глоби. Украйна вече създаде прецедент за възстановяване на средства от Газпром, след като осигури плащането на 2,9 милиарда долара от руския монополист по решение на Стокхолмския арбитраж.

Газовото изнудване на Полша и България за пореден път потвърждава, че Русия не може да бъде надежден доставчик на газ.

По-рано Унгария беше подложена на руски газов шантаж, след като прие горните условия на Кремъл.

Освен това германският енергиен концерн Uniper допусна възможността за плащане на руския газ при условията на Путин в края на май.

Руската федерация за пореден път доказва, че енергийните ресурси за нея са оръжие. Страните от Европейския съюз трябва да бъдат обединени и да наложат ембарго върху руските енергийни ресурси. Прекратяването на доставките на газ за Полша и България трябва да бъде аргумент в полза на пълно газово ембарго за Руската федерация. Това е важен сигнал към всички останали доставчици на газ, че е дошло времето за голямо преразпределение на европейския газов пазар. Сега Газпром не е в състояние да изнудва никого, както беше в началото на отоплителния сезон.

Коментар на Владимир Ростоцкий, руски политолог


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 60 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аноним

    33 11 Отговор
    Евроатлантически ценности, сър. Американската колония европа по заповед на господаря си замръзи Руски сметки и активи - това не е шантаж и изнудване. Сега Русия изисква заплащане в рубли и видите ли това било изнудване? Значи когато ти нарушаваш всичко е в реда на нещата, когато другия се защитава, това е шантаж. По-голямо лицемерие и двоен стандарт, здраве му кажи.

    Коментиран от #2

  • 2 Мамул

    18 7 Отговор

    До коментар #1 от "Аноним":

    Русия дори не изисква заплащане в рубли. Иска просто да се плаща в РУСКА банка по курса на рублата
  • 3 самоубийство

    1 2 Отговор
    Спирането на газта е самоубийство за Путин. За това се занимава с мижава българия. Що не спре газта на Германия например?