Отидете към основна версия

2 380 70

Атанас Атанасов: Няма да давам съвети на БСП, те не са вчерашни - знаят как да излязат от ситуацията

  • атанас атанасов-
  • бсп-
  • съвети-
  • вчерашни-
  • ситуация

"Г-н Румен Радев да си стои в президентството и да си президентства, да не се бърка в работата на законодателната и изпълнителната власт! А какво му се иска на него - е друга работа, коментира съпредседателят на "Демократична България"

Снимка: БНТ

Заместник-председателят на Народното събрание и съпредседател на "Демократична България" ген. Атанас Атанасов заяви в "Денят започва с Георги Любенов", че е убеден, че БСП ще остане в коалицията и след решението на парламента за предоставяне на военна помощ за Украйна. По думите му войната е изиграла ролята на катализатор за стабилността на управлението.

"БСП са част от тази коалиция и ще останат - убеден съм в това. Въпросът с военната помощ за Украйна няма да събори правителството. Няма да давам съвети на БСП, те не са вчерашни - знаят как да излязат от ситуацията и мисля, че имат план. Утре вечер ще обсъдим това на коалиционен съвет. Коалицията се стабилизира и войната изигра ролята на катализатор в тези процеси. Ето - това, което от "Продължаваме промяната" каза на пресконференцията преди дни- вижте какви радикални позиции заеха, а в началото бяха плахи и неопитни. Но втвърдената им позиция показва оценката на нашия цивилизационен избор и на това, че сме част от НАТО и ЕС." - посочи Атанасов.

В ефира на "Денят започва с Георги Любенов" той коментира критиките на президента Румен Радев към правителството с призива да не се меси в изпълнителната и законодателната власт.

"Г-н Румен Радев да си стои в президентството и да си президентства, да не се бърка в работата на законодателната и изпълнителната власт! А какво му се иска на него - е друга работа. Към момента на президентските избори ходът за избирането му на власт е бил полезен в контекста на това, че трябваше да бъде отстранена Борисовата държава. Сега някои от неговите позиции са различни - то се вижда, че обича Москва и че е различен от нас." - каза Атанасов.

Според него в България има прекалено много руски дипломати, а трябва да се спазва принципа на реципрочност на дипломатическите представителства.

"Дипломатическият състав на Руската федерация в България като численост е по-голям от сбора на дипломатите на Великобритания, Германия и Франция взети заедно - с които ние сме в един съюз. Тия половината са ГРУ-счици тука - знаете ли какво значи това - от Главно разузнавателно управление на армията, най-силното разузнавателно звено на бившия СССР. По Виенската конвенция се препоръчва принципа на реципрочност - колкото имаме ние, толкова да имат и те. Ами ние имаме 20 в Москва, те 120 - ами трябва да се разредят. И най-добре българското контраразузнаване - те знаят кои са служителите на руското разузнаване - да извадят списъците и - "чемодан, вокзал, Москва" - каза ген. Атанасов.

То коментира и позицията на руския посланик Елеонора Митрофанова, която попита защо българската делегация отива в Киев, а не се запознава с пораженията в Донецк и Луганск.

"На госпожата Митрофанова, на която отдавна трябваше да ѝ бием дузпата, ще ѝ кажа - отидохме в Киев, а не в Москва, защото можем да направим елементарната разлика кой е агресорът и кой е жертвата. " - заяви ген. Атанасов.

По думите му заобикалянето на Украйна от газовите тръби от страна на Русия е част от плана на Путин за Украйна и Бойко Борисов е спомогнал за това, независимо дали съзнателно или не.

"Тази част от газопровода на сръбска територия е планета от "Газпром", а на българска територия я платихме ние - защо? Защото Борисов и неговите приятелчета са имали сметки за уреждане заради провалянето на Южен поток, защото авансово взели едни пари, а не са ги върнали. Затова трябват и промени в съдебната система и работата на прокуратурата, защото тук има данни за престъпления срещу Републиката, а не да се образуват дела срещу неизвестни извършители, за да могат да се подслушват протестиращите." - изтъкна той.

В студиото на "Денят започва с Георги Любенов" Атанас Атанасов разказа и за жестоките последствия от войната, на които е станал свидетел при посещението в Киев.

"Това, което видяхме, не е за разказване. В Бородянка имаше една улица - 500 метра, а всички къщи са избушени и опожарени. И се питам - защо е трябвало, какви хора са живели там - обикновени хора! Тези хора няма къде да се върнат." - каза Атанасов.

Той допълни, че по време на разговорите с украинския президент Володимир Зеленски не е обсъждана единствено военна помощ, но и сътрудничество в областта на икономиката и енергетиката.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 43 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол