Отидете към основна версия

19 Февруари, 2023 20:38, обновена 19 Февруари, 2023 20:38 4 497 55

Джеймс О'Брайън за санкциите по Магнитски: Не сме подведени от никого

  • магнитски-
  • сащ-
  • джеймс о'брайън

Посланик О"Брайън уточни, че санкциите по закона "Магнитски" имат основна цел да защитят САЩ и да не позволят на въпросните лица да влизат в страната и да използват щатския долар

Снимка: Shutterstock

Категорично мога да заявя, че не сме подведени от никого. Проучванията си правим сами. Разполагаме с много източници на информация и сме сигурни в заключенията си. Има и процедури. Ако лицата пожелаят да се насрочи дата, за да бъдат изслушани, могат да се договорят за такава, а не да се водят дебати в медии. Приканвам ги да дойдат и дискусията да се води по официалните канали", заяви в специално интервю за Нова телевизия Джеймс О"Брайън, който ръководи службата за координация на санкциите.

Той отхвърли възможността попадането на Румен Овчаров в списъка на санкционираните лица по закона "Магнитски" да има връзка с разговорите с "Уестинг хаус".

"Не. Ясно е какво е направил. Има доказателства. Знам, че и обществеността разполага с много информация. Въпросните действия са извършени във времена, когато не е ставало въпрос за конкуренция със САЩ. Те са били една дълга схема за присвояване на милиони от народа на България," заяви посланик О"Брайън.

На въпроса как са проведени тези разследвания, той отговори:

"Те са много истински разследвания. Имаме екипи в различни наши министерства, които са отговорни за събиране на базата от доказателства. Решението да излезем с този списък е, защото България е много важен партньор за нас и ни се ще тя да изпълни този план за реформи. Наистина съм окуражен от стъпките, които България предприе неотдавна за диверсифициране на енергийния сектор. САЩ помагат на България да се движи в посоката, в която тя вече се движи и това е акт на силно партньорство. Ние сами събираме доказателствата и с радост ще ги защитим по съответните канали, но основното, което се опитваме да правим,е да видим как България продължава напред в посоката, която народът очаква."

Той беше попитан дали от Главна прокуратура е поискана официална информация за санкционираните лица, на което той отговори отрицателно.

Посланик О"Брайън същевременно уточни, че санкциите по закона "Магнитски" имат основна цел да защитят САЩ и да не позволят на въпросните лица да влизат в страната и да използват щатския долар.

"Мисля, че сме описали в изявлението на Министерство на финансите какво е правило всяко от лицата. Този път сме се опитали да дадем по-подробно описание на действията им, отколкото беше възможно преди това."

На въпроса защо вторият списък "Магнитски" се публикува не преди няколко месеца или след изборите и дали това има политически смисъл, той обясни, че списъкът се изготвя когато са окомплектовани всички документи.

"Правим го, когато сме готови. Замислих се, че сте в предизборна кампания, но напоследък тези кампании се случват често в България. Имахме късмет, че пакетите доказателства бяха окомплектовани в момент, който изглеждаше подходящ да са на лице за целите на разговора, който водим," каза О"Брайн.

"Никога не говорим за хипотетични ситуации. Опитваме се да бъдем колкото може кратки и ясни, че важното е системата да бъде променена. Нека да видим партиите да се обединят и да го направят," така той отказа да отговори дали ще има още имена в списъка и кога могат да бъдат очаквани.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 54 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове