Отидете към основна версия

5 286 102

Проф. Петър Стоянович: При положение, че има над 14 000 заровени руски войници у нас, няма как да не почитаме този ден

  • професор петър стоянович-
  • трети март-
  • освобождение-
  • руско-турска война

Да отдадем почит, но да действаме като българи, заяви историкът

Снимка: Евронюз България

Тази Руско-турска война е наречена Освободителна само у нас и в контекст и в Русия, във връзка с тяхното участие. Ние обичаме имаме навика да гледаме на историята като нация и държава, която е уникална и нищо подобно не се е случило на тоя свят на никой друг. Затова смятаме, че Руско-турската война е само една и тя е само нашата.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria историкът проф. Петър Стоянович.

Това бих казал е част от големите пропуски на българската национална образователна система през годините.

Под окупация (думата използвана в Санстефанския предварителен мирен договор - бел. ред.) по онова време се е разбирало трайно присъствие. От днешна гледна точка не бива с ужас да го коментираме. От друга страна си е малко или много окупация, или първа стъпка към една все по-голяма присъственост на Русия в България. И колкото и да е парадоксално не Санстефанският, а Берлинският договор ограничава срока за присъствие на руските войски в България на 9 месеца. Фактически кримизацията на България е избегната по този начин. От 18 век насам Русия има интерес към топлите морета и Цариград, Босфора и Дарданелите.

Трябва ли да се радваме, че сме били освободени от османската власт - повече от ясно. В този случай 3 март е един от най-светлите държавни празници.

Опълчението е крайъгълен камък за участието ни в тази война. Това участие решава боя на Шипка по един много забележителен начин. Ако не бяхме успели да разбием обсадата на Плевен и да запазим Шипка, тази война може би щеше да се развие по съвсем различен начин.

При положение, че има над 14 000 заровени руски войници у нас, няма как да не почитаме този ден. От друга страна няма как да не изтъкнем участието на българското опълчение, мизериите и загубите, които понася българското население, но в края на краищата там свършва преклонението и започва българският национален интерес. Хубаво е да можем да овладеем емоцията и в едното, и от друга страна да отдадем божието-Богу и касарото - кесарю. В момента, в който свалим това напрежение от този държавен празник, смятам, че този голям разговор ще престане и ще започнем да го приемаме съвсем нормално.

Съвременните учебници по история не отделят толкова ключово значение на секретните договори между Русия, Австро-Унгария и Великобритания, според които на територията на Османската империя, населявана от българи да не се сформира голяма славянска държава, а те са много важни. Тази война е част от голямата руска експанзия на юг. Но тя завършва със създаването на новата българска държава, вярно орязана, но това няма как да го пропуснем.

Доколкото чух и посланика на Руската федерация в София спомена 200 000 жертви, което на фона на тяхната подготовка не може да е въпрос на некомпетентност, а според мен е въпрос на нещо друго. Цялата руска армия на двата фронта е около 200 000 човека. Падналите в бой на наша територия са около 14 000 човека.

Жертвите са толкова много заради ред други неща, любезно пропускани да бъдат споменавани - изключителна неподготвеност на самото командване, много лоша тилова служба, много лоша служба по медицинско осигуряване и обслужване на ранените. Жертвите, които не са паднали директно в бой са 3 или 4 пъти повече, отколкото тези, които са паднали в сражение. Това само по себе си говори достатъчно. Въпреки това ние няма как, даже отчитайки националните си интереси и контекста на днешното време, не можем да избегнем това задължение - не към чуждите хора, а към нас самите. Човек, който не може да бъде благодарен губи връзката с Бога, с върховния морал. Но ние сме задължени да обясним на следващите поколения и за неромантичната част на тази война.

В цялото си развитие Руската империя продължава последователната си политика за това да превърне Българското княжество в южен фланг на руската армия и в преден пост на руската политика. Още със създаването на българската армия са се надявали, заедно със сръбската да сме южния фланг в голямата война срещу Австро-Унгария. Княз Александър, който ни е изключително симпатичен в края на своето кратко управление е морално убит от освободителите, че не е съгласен да предаде България. Но това не пречи да отдадем своята почит и въпреки това да продължим да действаме като българи.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 71 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове