25 Август, 2024 03:09 2 217 36

25 август 1886 г. Проруски военен преврат сваля първия ни след Освобождението държавен глава

  • преврат-
  • освобождение-
  • княз александър първи-
  • княз александър батенберг-
  • княз александър i

Отстраняването на княз Александър I предизвиква разцепление в българската армия и обществото

25 август 1886 г. Проруски военен преврат сваля първия ни след Освобождението държавен глава - 1
Снимка: Архив

На 25 август 1886 г. княз Александър I абдикира от престола.

След контрапреврата, организиран от Стефан Стамболов и подполковник Сава Муткуров, е формирано регентството и съставено временно правителство.

Отстраняването на княза предизвиква разцепление в българската армия и обществото.

Стефан Стамболов и неговите привърженици връщат княза, но той вече няма подкрепата на Русия и другите велики сили. Княз Александър І Батенберг умира на 17 ноември 1893 г. в Грац, Австрия. Той е погребан в центъра на София в красиво изработен малък мавзолей.

Княз Александър І Батенберг е първият български владетел след освобождението от османско владичество. Той е избран от Великото народно събрание на 17 април 1879 г с пълно мнозинство и отхвърляне на другите две кандидатури на Валдемар Датски и Хенрих Ройс.

Александър Батенберг е племенник на руската императрица и кръщелник на царя-освободител Александър ІІ. Роден е на 05 април 1857 г. във Верона, Италия. Син е на австрийския генерал Александър фон Хесен Дармщат и полската графиня Юлия фон Хауке. Получава добро образование в Дрезденското военно училище. Взема участие в Руско-турската война 1877-1878 г.

На 26 юни 1879 г. в Търново княз Александър І полага тържествена клетва пред Великото народно събрание. Великите сили потвърждават избора и в началото на м. август султанът според Берлинския договор го утвърждава с ферман за княз на България.

Младият монарх е недоволен от Търновската конституция, която ограничава правата му. Борбата между либерали и консерватори създава несигурност в страната. На 05 юни 1879 г. Батенберг назначава първото правителство начело с Тодор Бурмов, състоящо се само от консерватори. Парламентарните избори обаче печелят либералите.

Князът не желае да състави либерално правителство. Разпуска народното събрание и назначава ново правителство от консерватори, начело с митрополит Климент (Васил Друмев). Новите парламентарни избори са спечелени отново от либералите. Сега князът отстъпва и на 24 март 1880 г. назначава първото либерално правителство с министър-председател Драган Цанков.

Противоречията на княза с либералите се задълбочават и стават непреодолими, когато начело на правителството застава Петко Каравелов (28 ноември 1880 г.).

На 27 април 1881 г. князът, с помощта на военния министър Казимир Ернрот, извършва държавен преврат, като уволнява правителството и разпуска парламента. На 11 май обявява своите искания: пълномощия за 7-годишен срок, изграждане на нови държавни институции и изменение на конституцията след изтичането на срока.

Пълномощията са гласувани на 01 юли 1881 г. от Великото народно събрание. Но скоро страната изпада в нова вътрешна криза поради конфликта между българи и руси в управлението. На 23 юни 1882 г. изпълнителната власт е поета от ген. Леонид Соболев, изпратен от руското правителство.

В началото на 1883 г. консерваторите минават в опозиция. На 6 септември 1883 г. Търновската конституция е възстановена и се слага край на пълномощията. Тези действия на княза обаче го превръщат в нежелано лице за Русия, тъй като ограничават влиянието ѝ в България.

Съединението на 6 септември 1885 г. е провъзгласено в негово име. Той се превръща в ключова фигура и става ”княз на Северна и Южна България”, като влиза триумфално в Пловдив.

България търси международно признание на Съединението. Позицията на Александър ІІІ е за ”Съединение, но без Ботенберг”. Англия неофициално подкрепя Съединението, но Австро-Унгария подтиква Сърбия към нападение на България.

Княз Александър І Батенберг се проявява като първият главнокомандващ в новата българска история. Сръбско-българската война от 1885 г. завършва с победа и достойна защита на Съединението.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 1300 години беге

    7 28 Отговор
    1300 години безмислено съществуване

    Коментиран от #4, #22

  • 4 Град Козлодуй

    10 14 Отговор

    До коментар #3 от "1300 години беге":

    200 години като Византия и 500 години като Османска империя
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Майна

    23 17 Отговор

    До коментар #2 от "КовидманЯк":

    Така е, но родните русофили не могат да го осъзнаят това, и така руснаците печелят.Естествено руснаците си гледат техните интереси както всички други.
  • 7 Последния Софиянец

    20 6 Отговор

    До коментар #5 от "Северна и Южна Източна Румелия":

    Нормално е да ти се струва така, след като комунистите пренаписаха историята още преди 80 години

    Коментиран от #8

  • 8 Северна Македония

    6 14 Отговор

    До коментар #7 от "Последния Софиянец":

    Никой нормален човек не се интересува от нова и съвременна история (поскедните 200-300) години, защото се състои предимно от лъжи и пропаганда. В този смисъл "освобождението" 1878, не точно освобождение, защото оставя две васални държави, но предоставя възможности за в бъдеще. Но вместо република, до 1945 бг е монархия, което не много прогресивно за този исторически период.
  • 9 АГАТа Кристи

    22 15 Отговор
    От русофилите се пръкнаха комунистите - тази напаст не божия.
  • 10 Българин

    27 19 Отговор
    От Съединението до днес Русия и русофилите са най-големите врагове на България и българите!
  • 11 Софийски

    12 11 Отговор
    Един руснак е по българин от родните русолизци
  • 12 дядото

    9 4 Отговор
    детронацията на батемберг е вследствие исканията на имперските дворове на европа,вкл.руската
  • 13 Софиянец

    12 17 Отговор
    Жълтопаветните хомота най-мразят България и неразрушимата й връзка с Русия! 🇧🇬❤️🇷🇺
  • 14 Чичо ви

    8 3 Отговор
    Дали третата Българска държава е била някога българска и дали е такава сега?!

    Коментиран от #15

  • 15 Европийци

    11 7 Отговор

    До коментар #14 от "Чичо ви":

    Първо е васал на Турция, а след това съюзник на Германия, после на СССР, а сега колония на САЩ. Членството в ЕС и НАТО е фикция.

    Коментиран от #20

  • 16 асдсдсф

    16 12 Отговор
    Руската пропаганда и промиване на мозъци е още от тогава.Затова имаме толкова много русофили.Колкото по-рано проумеете реалноста, толкова по-добре.
  • 17 А бе,

    6 9 Отговор
    от време оно военните са били прости и некадърни мизерници щом искат съюз с най простият, некадърен и пиян народ , какво друго да ги наречем?!
  • 18 Дърт даскал

    9 1 Отговор
    1. Велико щастие за балканските народи е, че имперските интереси на Русия съвпадат със стремежите им за национално освобождение от Османската империя.
    2. Още по-велико щастие е, че западняците не позволяват на Русия да излезе пряко на Егейски и Средиземно море и тя е принудена да създава самостоятелни държави надявайки се, че те ще реализират нейната политика.
    3. Трагедията на Руския империализъм е, че геостратегическите интереси на Русия са насочени към Балканите, а руския капитал се насочва към усвояване на Сибир, Кавказ и Средна Азия. Това позволява на западно и централно европейския капитал да нахлуе на Балканите, А ПАРИТЕ УПРАВЛЯВАТ СВЕТА, А НЕ ЧУВСТВАТА!
  • 19 Демократ

    8 9 Отговор
    Русия винаги е била против независима България и така е досега. Балканите са били винаги нейн прицел на сеене на раздори, хаос и разделение между хората,за да провежда своята експанзионистична политика. Русия винаги е пречела на развитието на България и е била поддръжник на Сърбия срещу България. Така е и днес. Македония изкуствено създадена от Сталин чрез националния предател Георги Димитров е ябълката на раздора. Това са печалните резултати от намесата на освободителя поробител Русия. Българските русороби са отговорни за националните бедствия вследствие на подчиняването на България на руските интереси за сметка на българските.
  • 20 Факт

    6 9 Отговор

    До коментар #15 от "Европийци":

    Добре е поне един факт да бъде посочен, че сме колония на САЩ. Колко американци живеят в България и имат български паспорти, а има 450,000 руснаци, колко българска гранична земя е продадена на САЩ ,а Камчия е руска, колко български пристанища са на САЩ, а колко руски олигарси имат бизнес и перат пари в България , енергетиката и икономиката ни се владеят от Кремъл, не от Белия дом и т.н. и т.н. ,колко партии в Парламента са на САЩ?
    Кремълските опорки обаче нямат нужда от факти ,защото чугунените глави не мислят.
  • 21 Чума

    4 6 Отговор
    Уж Русия ви окупирала, а се оказва че нейните хора не са на власт та се наложило да правят преврат!?
  • 22 Не питам

    4 2 Отговор

    До коментар #3 от "1300 години беге":

    А на Турция какъв ви е смисълът ? Да вредите на съседите си .
  • 23 Историк

    8 5 Отговор
    Батенберг е човекът, благодарение на който се осъществи мечтата и е резултат от борбата на българите за обединението на разделената след руско-турската война България. Фактът, че комунистите го мразят и до днес, показва какви антибългари са. Образът му е напълно изкривен в манипулираната ни история от тях, а официалното отношение на комунистическата власт беше показано чрез затворения и 45 години обвит в паяжина мавзолей, защото Русия го е низвергнала. Ако българските управници уважаваха достойните за България държавници, нямаше точно в княжеската градина да издигнат най-високия омразен паметник на съветските окупатори на България. Нагледно е показано отношението на комунистите към свободата и независимостта на България.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Вълканов

    0 6 Отговор
    Омразата на Софиянци към Русия може да доведе до смяната на столицата с друг Български град. И буез туй, Българската олигархия, чиновничеството, централната бюрокрация станаха пречка за икинимическото развитие на държавата. Много страни са си премествали столиците поради тези причини. Турция, Бразилия, Нигерия.
  • 26 Поет

    6 2 Отговор
    Иван Вазов, 1916 г.: " О, руси,о,братя славяни , защо сте вий тука, защо сте дошли на полята балкански, немили, неканени гости? Вий някога знаме Христово развяхте за благо човешко, строшихте ни игото тежко, а днеска ни носите ново! " Това стихотворение Вазов е написал след нападението на Русия над Варна и Балчик, когато разрушава с бомби гръцката махала във Варна и напълно изравнява Балчик със земята. Руска армия напада България и в Добруджа в подкрепа на Румъния, когато ген Колев казва " ще бием руснаците,докато ги изгони. " Умишлено непопулярни факти в съветска България от вечно любящите Русия русороби.
  • 27 така така

    3 4 Отговор
    Тоя е бил мустакат анти-българин! Узурпатор на българския престол.

    Коментиран от #28

  • 28 Резултат

    3 2 Отговор

    До коментар #27 от "така така":

    Това е резултата от мръсната руска и съветска пропаганда, която вирее Слава Богу само в чугунените глави с една гънка в мозъка,свързана с Кремъл.

    Коментиран от #29

  • 29 хммм

    1 2 Отговор

    До коментар #28 от "Резултат":

    Не произнасяй името Божие когато говориш за такъв национален предател и фашист като го защитаваш. Този е откровен анти-българин, а може би и тези които го защитават също! Вън анти-българската пасмина от управлението на страната.
  • 30 Департн

    0 2 Отговор
    Мислел съм си че Александър I е бил руснак и постоянно така ни казват че бил племеник на не знам си каква рускиня.
    Но уви бил е кръстоска между австрийски немец и полякиня значи и католик
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺

    3 0 Отговор
    СЛАВА НА 🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺РУСИЯ !!!!
  • 36 НАПОМНЯНЕ

    3 0 Отговор
    .НА 09.09.1944 Г ФАШИЗМА В БЪЛГАРИЯ Е ПОБЕДЕН ОТ РУСКАТА АРМИЯ !!!! ПРИЧИНАТА - НА 01.03.1941 Г. БЪЛГАРИЯ СЕ ПРИСЪЕДИНЯВА ДОБРОВОЛНО КЪМ ФАШИСТКИЯ ПАКТ . ! СЛАВА НА РУСИЯ !!!!!! СЛАВА НА НАЙ-УСПЕШНИЯ ПОЛИТИК ,И С НАЙ-ГОЛЯМ РЕЙТИНГ НА СЪВРЕМИЕТО -Г-Н ПУТИН ! УСПЕХ В ПОРЕДНАТА БОРБА СЪС ВЪЗРОДЕНИЯ ЗАПАДЕН ФАШИЗЪМ !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове