Отидете към основна версия

1 641 3

Осман Октай: ДАНС има власт върху ръководството на ДПС

  • христо бисеров-
  • бисеров-
  • осман октай

„Христо Бисеров ще запази много, много дълго мълчание”, заяви журналистката Валерия Велева в предаването „Здравей, България” по Нова телевизия

"ДАНС има власт върху Ахмед Доган и ръководството на ДПС. Службите са част от обслужването на тези политико-олигархични кръгове". Това заяви в студиото на "Здравей, България" по Нова телевизия бившият заместник-председател на ДПС Осман Октай.

"Натискът от европейските служби е бил огромен. Високопоставен човек от там, с длъжност генерал, е бил в сараите на Доган в събота вечерта. В следствие на това посещение той получава информация и нарежда Бисеров да бъде доведен при него. Разговорът между тях е бил на четири очи. Лютви Местан не е бил допуснат да присъства на срещата", допълни Октай и предположи, че записите от камерите, на които се вижда кай точно е бил човекът, предал информацията на Доган, са изтрити.

Той свърза днешните събития със случая „Лияни”, разкриващ корупционните схеми по времето на Тройната коалиция. „Ако нямаше информация и натиск от европейските служби, съм сигурен, че разработката на ДАНС щеше да се потули. След като изтече информацията, че разработката е от година и нещо, си задавам въпроса „Кой и защо е задържал тази разработка да не се развие?”, запита се Осман Октай.

Осман Октай видя решението на проблема в оставката на лидера на ДПС Лютви Местан. „Когато един човек е зам.-председател на парламента. Имал е изключително силна позиция при оформянето, и кадрово, на едно управление на страната, трябва да се понесе политическата отговорност само с едно действие. Лютви Местан, ако иска да спаси авторитета на почетния председател, авторитета на управлението, незабавно трябва да се оттегли и да понесе политическа отговорност за това нещо. Не че имам нещо лично против него, но в тези случаи да се направиш на нищо не чул, нищо не видял, нищо не разбрал, просто не върви в обществото. Защото този скандал ще разруши още повече авторитета това правителство”, допълни той.

„Христо Бисеров ще запази много, много дълго мълчание”, заяви журналистката Валерия Велева в предаването „Здравей, България” по Нова телевизия.

Велева обясни, че службите са имали от преди една година информация за финансовите трансфери на Бисеров. Преди една година шеф на ГДБОП беше Станимир Флоров. Тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов също е знаел.

„Въпросът е защо нищо не е правено. Дали след като е дошла информацията от чуждите партньорски служби, е оставена да прашасва в някоя папка, или е оставена, за да бъде държан Бисеров на каишка”, коментира Велева.

Според нея има възможност при идването на новото ръководство и инвентаризацията на документите, да са я видела тази папка. При цялото напрежение в обществото, фокусирането върху политиците и информацията отвън това не можело да остане скрито.

Велева коментира, че е много смела теорията, изказана от журналиста Григор Лилов, Христо Бисеров да е имал връзки с ислямистки движения и оттам да са парите му.

„Не мога да дам обяснение откъде са му парите. Сега излизат сметките на сина му и се вижда, че са свързани с фотоволтаици, със зелената енергия, а там вървят много големи финансови потоци”, заяви Велева.

По думите й обаче от ДПС са изключително притеснени от скандала.

„В политиката няма личен проблем, няма личен въпрос”, заяви Велева. По думите й не може да има криене зад личен въпрос по тази информация.

Що се отнася до вътрешния министър Цветлин Йовчев, Велева заяви, че вероятно не е знаел, че от ДАНС са дали информацията на прокуратурата.

„Това означава, че председателят на ДАНС играе някаква собствена игра, за която вътрешният министър не е бил информиран”, заяви Велева.

По думите й има теч на информация, а това значи, че има зависимости. „За това трябва да отговори г-н Писанчев. Той трябва да обясни, защо не е информирал министъра”.

Според Валерия Велева политическите последици ще са тежки за парламента, мнозинството и ДПС, както и за имиджа на страната ни.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове