Отидете към основна версия

2 548 66

Случващото се в Черно море има огромно значение за сигурността

  • конференция-
  • украйна-
  • българия

Световната общност също трябва да ограничи капацитета на морските пристанища на Русия във войната срещу Украйна

Снимка: М. Богданова ©

Това, което се случва в момента в Черно море, има огромно значение за морската сигурност като цяло. Продължаващите събития в Черно море изискват ежедневно наблюдение, като се има предвид, че техните разклонения се простират далеч отвъд архитектурата на сигурността на Черноморския басейн.

„Вярваме, че случващото се в Черно море в момента има огромно значение не само за тази война, но и за морската сигурност като цяло. На Черно море трябва да се обръща внимание всеки ден, защото там всеки ден се случва нещо ново, което напълно променя архитектурата на сигурността и като цяло средата за сигурност по света, не само в Черно море“. Това каза Андрий Загороднюк, председател на Центъра за отбранителни стратегии, министър на отбраната на Украйна (2019-2020 г.), по време на дискусията на Втората конференция по сигурността на Черно море на Международната Кримска платформа, което се провежда в София.

На конференцията, чиято официална част е на 15 април във Военния клуб в София, беше дискутирана и за привличане на търговски производители в Украйна.

„Налице са редица исторически данни, които ясно демонстрират, че по отношение на войната по-малко находчива страна, ангажирана с асиметрични действия, е по-вероятно да спечели срещу по-мощен агресор. Сега Украйна следва такъв подход, който още веднъж подчертава необходимостта от продължаване, ако не и от увеличаване на международната военна помощ за Украйна“, каза д-р Денис Гиленспоре, доцент по политика и стратегия за сигурност, Шведски университет по отбрана, бивш командващ силите на Многоизмерната интегрирана мисия за стабилизиране на ООН в Мали (MINUSMA).

„Когато става дума за партньори, не става въпрос само за държави. Мисля, че има потенциал за привличане на повече търговски компании, които да предоставят подкрепа“, каза той и добави, че световната общност също трябва да ограничи капацитета на морските пристанища на Русия във войната срещу Украйна.

„Трябва да се вземат определени мерки за противодействие на Русия, особено в Черноморския регион“. Това заяви генералният инспектор на Главния инспекторат на Министерството на отбраната на Украйна адмирал Игор Воронченко.

„Що се отнася до това, което трябва да се направи директно в Черноморския регион, то е че трябва да се разшири зона А2, което ще попречи на руснаците да увеличат капацитета си както в Каспийско море, така и в други морски пътища в континенталната част на страната. Да, има критични точки, които трябва да бъдат потиснати. Основно това са комуникационни технологии, логистика, както и такива чувствителни технологии, които биха попречили на Русия да напредне в производството на нови оръжия и нови бойни системи“, каза той.

Според Игор Воронченко това е ключово направление и изисква бързо решение за хода на действията. Той подчерта и необходимостта от средства за унищожаване на противника. „Второ, що се отнася до оръжията, то колкото повече нещата се променят, толкова повече остават същите. Така че има много средства за унищожаване на врага в морето. Това са торпеда, мини, които могат да се използват в далечни райони, където Русия все още е доминираща. Необходим е комплексен подход към съчетаването на съвременните технологии, за да се постигне възможно най-голям ефект, който да даде някакви резултати. Мисля, че това няма да има голям ефект върху руското общество, защото те имат много сериозна и според мен нелечима „болест“. Но да, това може да повлияе на решението на стратегическото командване на Русия и военно-политическото ръководство“, обясни Воронченко.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 26 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове