Отидете към основна версия

2 103 45

Кузман Илиев: Нашият икономически модел е сбъркан, живеем на заем

  • кузман илиев-
  • икономически модел-
  • сбъркан-
  • на заем

Зеленият преход трябва да е по-умен. Когато се правеше ПВУ, държавата трябваше да го изготви не административно с някакви експерти, а да бъде викнат бизнеса, за да се направи разумен план за трансформация", коментира експертът

Снимка: bTV

Новите технологии да се вкарват разумно, а не на основата на идеология. За това призова в ефира на БНР Кузман Илиев, икономически експерт и председател на неправителствената организация "България може".

"Има икономически изгоден начин да бъдат внедрени. Разумно е да се мисли стратегически и нещата да се случват поетапно – да се извеждат от експлоатация старите и да се трансформират. Но понеже имаме несигурна политическа среда, никой не мисли с дълъг коридор".

Нека производството на ток от въглищни централи да има някаква дерогация на квотите, с които се плаща, предложи още той.

"Практически този данък да не се плаща от българските централи, защото даваме ток и на Украйна. За нас това е собствен ресурс.

Зеленият преход трябва да е по-умен. Когато се правеше ПВУ, държавата трябваше да го изготви не административно с някакви експерти, а да бъде викнат бизнеса, за да се направи разумен план за трансформация".
Кузман Илиев коментира предупреждението на Министерството на финансите за риск от загубата на 1.7 млрд. по ПВУ.

"Може да ги загубим. От една страна това означава да излезем от критериите, които толкова много се опитваме да съблюдаваме, за дефицита по линия на еврозоната. Но ако направим един по-стратегически анализ, дори и да загубим тези пари, няма да е толкова страшно. Много са, но срещу тях стои енергийната сигурност на България. Ако останем без въглищните централи, каквото всъщност ще бъде положението, ако изпълним всичко и вземем тези прословути пари, ние ставаме изключително раними по линия на нашата енергийна сигурност. В един момент може да се окаже, че при нас не просто токът е много скъп, не просто газът е много скъп, а ги няма. Най-вероятно ще трябва да се откажем от тези пари, ако не искаме да загубим нещо много по-важно".
Когато германците осъзнаят, че от един индустриален колос, са се превърнали в такъв на глинени крака, ние ще разберем, че при нас проблемите са много по-жестоки, обясни още той в предаването "Неделя 150" по повод наблюдаваната рецесия в т.нар. "икономически двигател на Европа".

"При нас проблемите идват по-късно, но по-тежко. Виждали сме го при всички кризи. Германия е наш основен търговски партньор".
Нашият икономически модел е сбъркан, живеем на заем и ефектът от цялото това нещо е, че сме най-бързо топящата се нация в Европа, отбеляза икономическият експерт .

"Може би е време да се преосмисли политическата система в България. Липсват ни политическа отговорност и хоризонт".

Кузман Илиев анализира доклада за конкурентоспособността на Европейския съюз, изготвен от бившия управител на Европейската централна банка Марио Драги по молба на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.
В него е записано, че между 750 и 800 милиарда евро годишно инвестиции са необходими допълнително на Европейския съюз за радикална и бърза реформа, за да се преодолее изоставането от Съединените щати и Китай. Сумата представлява до 5% от БВП на ЕС.

"Страната на Марио Драги е в Топ 3 на най-задлъжнелите в света. Той изхожда от позицията на бюрократ, който няма да плаща сметката. Не мисля, че е човекът, който заслужава нашето доверие, за да направи някакъв план".

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 26 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол