Отидете към основна версия

1 726 1

И Букурещ готви закон за конфискация на имущество

  • закон-
  • конфискация-
  • имущество-
  • имот-
  • букурещ

Румънски граждани, осъдени най-малко на 5 години затвор, може да останат без къщи, коли и друго имущество, съобщи в. "Путеря". Това предвижда новият законопроект за разширени правомощия при конфискация на незаконно придобито имущество на осъдени лица. Разработеният от правителството документ е внесен в парламента. В него е включен член 3 от Рамковото решение на Европейския съвет от 2005 г., който третира конфискация на облаги, средства и имущество от престъпления. Законът ще се прилага при присъди както за убийства, така и за корупция, икономически и финансови престъпления, защото в случая не прави разлика между тези категории престъпления, уточни изданието.

"С други думи лице, което е получило присъда повече от 5 години затвор, ще трябва да докаже, че е придобило имуществото си по законен начин, а ако няма такива доказателства, тази част от имуществото му, чийто произход не може да бъде доказан, ще бъде отнета", поясни премиерът Емил Бок.

Вестник "Курентул" посочва, че и роднините на богатите румънци ще бъдат подложени на контрол от страна на данъчната администрация, ако има подозрения, че те, богатите румънци, не са си платили данъците. По този начин ще бъдат проверявани не само съпруг/а, братя, сестри и родители на въпросния богат румънец, заподозрян, че не си плаща данъците, но и неговите баби, дядовци, внуци, чичовци, лели и племенници.

Някои медии смятат, че настоящият проектозакон бил по-драстичен от прочутия закон за незаконното имущество от времето на комунистическия диктатор Чаушеску, защото предвиждал автоматична конфискация при произнесена присъда.

ЕС изисква от Румъния и България приемането на подобен закон, но у нас проектът му претърпя фиаско миналата седмица. Той не бе приет, защото предвижда конфискация без присъда, ако разликата между доходи и имоти е над 96 хил. лв. за физически лица и над 150 хил. лв. за фирми, както и конфискация при административно нарушение. Освен това предвижданата 15-годишната давност, за която трябва да се доказва съответствие между доходи и имущество, противоречи на данъчните закони.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини