Отидете към основна версия

17 996 11

Най-високият небостъргач в Сан Франциско потъва

  • небостъргач-
  • сан франциско-
  • потъване

Европейската космическа агенция (ЕКА) публикува данни, потвърждаващи, че Millennium Tower (Кулата на хилядолетието) в Сан Франциско бавно, но сигурно потъва. Данните са получени от спътника Sentinel-1.

Изненадващо е, че сградата е сравнително нова – построена е през 2009 г. Височината й е 196.6 метра с 58 етажа. Едно от основните проблеми на Millennium Tower е, че постепенно потъва в земята и има отклонение от вертикалната ос. Откакто сградата се експлоатира тя е потънала с 40 см. и се е отклонила от вертикалната ос с 15 см. Причините за проблема не са ясни. Прокурорът на Сан Франциско обаче смята, че основната причина е грешка при изграждането на фундамента на сградата.

От ЕКА са анализирали данните от радарите на спътника Sentinel-1 за периода февруари 2015-септември 2016 г. и са установили, че небостъргачът потъва с 4 см на година, като тук не се включва отклонението от вертикалната ос.

ЕКА е анализирала и други сгради и съоръжения в цял свят. Установило се е, че някои железопътни съоръжения на гарата в Осло потъват в земята между 12 и 18 мм на година.

Спътникът Sentinel-1 създава с висока точност радарни кадри на Земята. Например, преди време на базата на информация от спътника се откри смесване на различни видове в резултат на земетресението в Непал. Спътникът Sentinel-1A даде възможност да се оцени мощта на ядрените заряди на база направените опити от Северна Корея в началото на 2016 г.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини