Отидете към основна версия

4 883 4

Новите жилища в Германия се строят на неправилни места

  • германия-
  • жилища-
  • строителство
Снимка: Shutterstock

Новите жилища в Германия се строят предимно в селски региони, където хората не желаят да живеят, а препълнените градове страдат от хроничен недостиг на апартаменти. Близо 20% от новото строителство в сегмента в периода 2011-2015 г. е било изградено в селата, сочи проучване на Института за икономически изследвания в Кьолн (IW).

В Емслад (Долна Саксония) за посочените години са построени 1060 жилища, което напълно съответства на търсенето. В богатата провинция Бавария също може да се види ненужно много ново строителство. В района Кам, в близост до границата с Чехия е изпълнена 226% от необходимостта от жилища.

Причините за свръх предлагането в подобни райони са много. Една от основните, според IW, са ниските лихви по ипотечните заеми, което помага да се строи на достъпни места и купуват жилищата. Друга причина е, че кметовете на тези градчета щедро са издавали разрешителни за строеж само и само да имат нови жители. Подобна тактика обаче е малко ефективна, тъй като младите хора, както и преди, предпочитат да живеят в големите градове, където шансовете за получаване на качествено висше образование и добра кариера са по-високи.

Икономисти предупреждават, че свръх предлагането на нови жилища в малки населени места ще доведе до спад в цените и увеличаване броя на пустеещите имоти.

В същото време изследването на IW показва, че в големите германски градове се стори малко. Така например, в Берлин в периода 2011-2015 г. са изградени едва 40% от необходимите жилища. Ситуацията в Мюнхен е почти идентична – 43%.

Основната причина за липсата на повече ново строителство е дефицитът на парцели. Това, от своя страна води, до повишено търсене и ръст на цените.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини