Last news in Fakti

15 Ноември, 2017 11:47 3 283 0

Берлин: Опасност от прегряване

  • германия-
  • цени-
  • жилища
Берлин: Опасност от прегряване - 1
Снимка: Shutterstock

Със 74 000 ще се увеличи броят на домакинствата в Германия за периода 2015-2020 г., прогнозират от Националния статистически институт на страната. Според анализатори, това означава, че годишно ще са необходими по 20 000 нови жилищни единици. За сравнение, през 2015-а във ФРГ са били завършени едва 10 722 апартамента.

Хроническият недостиг на жилища безспорно доведе до ръст в цените и то не само в средния ценови сегмент. Така например, при луксозните имоти (бел. ред. това са 5% от целия жилищен пазар) цените за периода април-юни 2017 г. са се повишили с 10% в сравнение със същия период на 2016-а и с 27% за същия времеви интервал спрямо 2015 г.

Обемът продажби на жилища с цена над 7500 EUR/кв.м от 2011 г. до 2016 г. значително е нараснал, отчитат от консултантската компания Knight Frank. А благодарение на бума в технологичния сектор БВП на Берлин е нараснал до 2.7%, превишавайки националния показател от 1.9%.

В същото време клиентите, които искат да си купят жилище от средния ценови сегмент, трябва да се подготвят за сериозен ръст в цените. В последния доклад на Института за икономически изследвания в Кьолн се посочва, че в периода 2011-2015 г. само 20% от необходимите за пазара двустайни апартаменти са били построени. Да се задоволи търсенето на жилища от средния ценови сегмент няма да е лесна задача, особено на фона на непрекъснато повишаващите се изисквания към строителите и на непрестанно растящите цени на жилищните парцели. При тези условия редица предприемачи се отказват от инвестиции, тъй като ги преценяват за недостатъчно печеливши.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА