Last news in Fakti

10 Юли, 2017 12:46 3 160 1

Жилища лекуват болни от Алцхаймер (СНИМКИ)

  • германия-
  • алцхаймер-
  • болест

На пръв поглед трудно би могло да се намери връзката между жилище с интериор отпреди 1989 г. и болестта при възрастните Алцхаймер. Дом за възрастни хора в германския град Дрезден намира такава. Помещенията в старческия дом са копие на милионите малки жилища, в които са живели източногерманците. Особеното е, че всичко е изпипано и до най-малкия детайл. Дори пластмасовите солнички, които са били така популярни преди години, могат да бъдат видени в помещенията за хранене. Стаите ухаят на перилните препарати, които отдавна вече не могат да бъдат намерени в магазинната мрежа.

Различни надписи върху помощни уреди за възрастни хора напомнят за социалистическия период.

Стаите са обзаведени с тапетите популярни за онова време, плочките в баните също. Грамофонът с плочите е задължителна част от интериора.

Какво е общото с болестта на Алцхаймер? Обстановката буквално връща възрастните хора, страдащи от тази болест, в техните младини или години на активен живот. Това стимулира мозъка им и съживява спомените от миналото.

„Чрез помещенията напомняме на хората определен начин, по който са се чувствали в даден период от живота си. С редица от предметите те правят положителна асоциация. Много от тези хора смятат, че най-добрите им години са останали в миналото”, казва Гюнтер Волфрам директор на дома в Дрезден.

Резултатите идват бързо. Мудността при възрастните хора изчезва. Те стават по-активни като сами мажат филиите си за хляб, хранят се и ходят до тоалетната. Някои лежащо болни дори са станали.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 666

    2 0 Отговор
    Както винаги германците са първи.Ползват и миналото за добро.Не като нас-дайте да рушим защото е от периода-социализъм.Не съм за старото време,но и тогава имаше доста хубави неща за живота на обикновенните хора,а не като сега само за властимащите.За народа кучета го яли.Ама да са живи и здрави-баба Ванга е казала -всичко е видено и всеки късно или рано си плаща за лошотиите.