Отидете към основна версия

16 368 11

Повече чужденци, отколкото местно население купуват имоти

  • кипър-
  • купувачи-
  • цени
Снимка: Shutterstock

Обикновено пазарът на недвижими имоти в дадена страна се движи от местното население. Купува се за собствени нужди, втори дом за отдих или с инвестиционна цел. Едва след това идват чуждестранните клиенти по интензивност на придобиване на имоти. През март тази година обаче в Кипър нещата се обърнаха. Броят на купилите имоти чужденци се оказа по-голям от този на местното население. От общо 768 сключени сделки през миналия месец 431, или 49%, са били сключени с кипърци, а останалите 337, или 51%, са били с чужденци, посочват от Агенцията по вписвания на страната.

С 26% повече имоти са били продадени през март тази година в сравнение със същия месец на 2016-а. Покупателната активност бележи ръст във всички региони на острова, с изключение на Фамагуста. В Никозия увлечението през март е 59% на годишна база, а в Лималос – 35%.

С 41% са се увеличили покупко-продажбите през първото тримесечие на тази година в сравнение със същия месец на миналата, като лидер в класацията е Фамагуста с ръст от 75%. Следват Никозия и Лимасол, съответно с увеличение от 64% и 47%.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини