Last news in Fakti

30 Октомври, 2017 15:21 2 915 0

Кипър: Ръст на всички нива

  • кипър-
  • инвестиции-
  • цени
Кипър: Ръст на всички нива - 1
Снимка: Shutterstock

С 18% са се повишили продажбите на недвижими имоти в Кипър през първите девет месеца на текущата година в сравнение със същия период на миналата. Бум на сделките е имало през август. Тогава ръстът на годишна база е бил 27%.

Цените също вървят нагоре. През септември тази година те са с 3.6% повече в сравнение със същия месец на предходната година. За последните девет месеца цените на имотите непрекъснато растат. Сравнявайки първото тримесечие на тази година с това на 2016-а увеличението е 2.4%. Второ тримесечие на тази спрямо същото на миналата година бележи ръст от 3.1%, сочат данните на Националния статистически институт на страната.

Две са тенденциите, които се наблюдават на кипърския имотен пазар. Едната е, че сделките не са равномерно разпределени. Така например в Ларнака на годишна база те са с 12% по-малко. В Никозия се отчита ръст от 7%, а в Пафос той е най-силен – 57%, по данни на DLS.

Другата е ръст на инвестициите от страна на чужденци. Кипър беше страната, която последна успя да привлече отново към себе си чуждестранните предприемачи. Това е и причината от 2009 г. досега броят на сделките да бележи ръст от едва 24%. През тази година обаче картината е доста по-различна. За първите 9 месеца увеличението на този тип сделки е 42% спрямо същия период на 2016-а. Изключение е Лимасол, където броят на покупките от страна на чужденци отчита 6% спад. В Никозия и Пафос увеличението е съответно 15% и 66%.

Почти няма промяна в интензивността на покупка на недвижими имоти от страна на местното население. Увеличението за разглеждания период е 3%.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА