Отидете към основна версия

11 378 22

Небостъргач висок 1 километър (ВИДЕО+СНИМКИ)

  • саудитска арабия-
  • небостъргач-
  • умен град-
  • инвестиция

Кралската кула ще бъде най-умната сграда в Саудитска Арабия

„Кралската кула” ще бъде най-високата сграда в света и ще се намира в Саудитска Арабия. Строителството й е планирано да завърши през 2020 г. Небостъргачът не само трябва да е „украшението” на новия „умен град”, който се строи – Kingdom City, но и най-високотехнологичната сграда в кралството.

Новият град ще бъде разположен в близост до град Джида на крайбрежието на Червено море. Строи се на три етапа. Първият включва пускането в експлоатация на „Кралската кула” (Jeddah Tower).

Идеята за създаването на града е на най-богатия принц в света – Ал-Уалид бин Талал бин Абд ал-Азиз Ал-Сауд. Главен архитект на проекта е Ейдриън Смит, който е известен със своите екстравагантни небостъргачи в САЩ, Китай и ОАЕ. Само „Кралската кула” ще струва 2.2 млрд. USD, а за изграждането на цялостната инфраструктура на умния град, който е предвиден за 80 000 жители, ще са необходими 70 млрд. USD.

„Целта на проекта е да предложи максимално висок стандарт на живот в многофункционална среда – жилища от различен тип, офиси, магазини, хотели и арт зали, които ще осигурят на младите хиляди работни места и редица инвестиционни възможности в различни сфери”, казва ръководителят на проекта Jeddah Economic City Муниб Хамуд.

„Кралската купа” ще е висока 1007 метра и ще състои от 200 етажа, а от прозорците ще се разкрива невероятна гледка към Червено море. В небостъргача ще бъдат разположени не само офисни, търговски и хотелски площи, но също така и луксозни апартаменти и обсерватория. Ще има и наблюдателна площадка с диаметър 30 метра. Тя ще се намира на 157-ия етаж. По думите на архитекти именно от там ще се разкрива прекрасна гледка към морето и околността в радиус от 140 км.

Първата копка на небостъргача беше поставена през 2013 г. Тогава бяха изградени едва 26 от общо 200 етажа, след което парите на саудитския принц свършиха. Други фактори, оказали негативно влияние върху проекта, бяха световната криза, а имаше и някои чисто обективни спънки, като например соления морски въздух и ветровете, които също забавят строителството.

През 2017 г. отново беше намерено финансиране. Появи се нов инвеститор в лицето на саудитската компания Alinma Investment, която възобнови строителството. По-късно тя сключи споразумение с Orange Business Services, който ще разработи цялостната инфраструктура, свързана със смарт система, която действително да създаден най-умния град в света.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 3 гласа.

Свързани новини