Отидете към основна версия

2 608 11

Застраховка „земетресение” да е доброволна или задължителна

  • застраховка-
  • имот-
  • полица-
  • чолаков
Снимка: BGNES

Темата за създаване на катастрофичен пул при всяко земетресение изниква на дневен ред, но за последните 10 години така и не беше взето решение за неговото създаване, независимо от броя на земетресенията и количеството на кръглите маси и семинари, организирани по темата. Основната задача на подобна организация е да изплаща обезщетения на собствениците, чийто имоти са пострадали. Според застрахователи основната роля в катастрофичния пул трябва да е на държавата.

Дебатите около създаването на такава организация явно ще продължат още дълго време. Въпросът е как в държава, в която над 95% от населението, има недвижима собственост, да я защити. За момента единственият вариант е застраховане. Тук въпросът е отново дали този вид полица да е задължителна или доброволна. "От една страна, въвеждането на задължително застраховане ще вдигне покритието на този вид полици у нас, което е добре за компаниите. Но от друга страна, това не е разумно решение, защото може да отблъсне хората", казва изпълнителният директор на "Интерамерикан" Коста Чолаков, пред в-к „Стандарт".

Задължителното въвеждане на подобна полица не е гаранция, че всички имоти ще бъдат застраховани. В Турция и Румъния този вид застраховка е задължителна, но има собственици, които не са застраховали жилищата и къщите си.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Застраховката за дома все по-близо

    Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова отново се обяви за задължително застраховане на жилищата от техните собствен ...
    04.06.2012
    1 178
    9