Last news in Fakti

4 Юни, 2012 19:46 1 181 9

Застраховката за дома все по-близо

  • застраховка-
  • имот

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова отново се обяви за задължително застраховане на жилищата от техните собственици.
От думите й обаче стана ясно, че дискусията по този въпрос тепърва предстои.
Ние трябва да се грижим за своята собственост, независимо дали автомобил или сграда, заяви Павлова пред журналисти в град Варна.
Когато на някого му падне къщата, той се обръща към държавата за плати за възстановяването на неговата частна собственост, посочи тя.
"Така, както си застраховаме автомобилите, би следвало да се създаде добрият механизъм, безспорно без да нарушаваме нито Конституция, нито правото на частна собственост, но всеки трябва да има ангажимент да застрахова своето жилище", смята Павлова.
По същия начин като с автозастраховката "Гражданска отговорност" трябва да се намери законовият начин това да стане факт, добави Павлова.
Министърът отново се обяви и за техническа паспортизация на сградите в страната, за да знаят собствениците в какво състояние е къщата или апартаментът му.
Темата за жилищните застраховки стана актуална след силното земетресение в Перник на 22 май.
Няколко дни след труса премиерът Бойко Борисов коментира, че е недопустимо общински сгради да нямат застраховки и да искат пари за възстановяване на щетите от бедствието от държавата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 братоне

    0 0 Отговор
    ГЕРБ=БСП
    БОРИСОВ=ВИДЕНОВ

    ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ ЗАСТРАХОВКИ КЪМ МУЛТИГРУП.

    Понеже ГЕРБ много вдигнаха ЗАПЛАТИТЕ и стандарта сега искат да ни вдигнат и разходите малко.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Бате Ачо

    0 0 Отговор
    Да нахраним бедните застрахователи. Е защо да се прави задължително и да се папкат парите дружно. Ако стане голямо земетресение в София, всички застрахователи ще фалират и пак няма да платят. Ако пък е слабо, пак самоучастие ще го пишат и нищо няма да платят. Каква е ползата. Ако е минимална такса от 1-2 лева към държавата, как да е, но да се пълнят гушите на застрахователи - не съм съгласен. То над половината пари така отиват за премии.
  • 4 Отвратен

    0 0 Отговор
    Тая пък ще ми казва на мен к`ви ангажименти да имам към собствената си собственост... намерила си е някое борче-застрахователче и сега лобира за поредния "застрахователен" рекет на народа!!!
  • 5 ivan

    0 0 Отговор
    може и така да е, Но след земетресение, застрахователите казват че не било природно бедствие а – Природно ЯВЛЕНИЕ!!! Така че надявай се...
  • 6 екзотер

    1 0 Отговор
    Собственик съм на двор и сграда. Плащам "Данък сгради" Кой и как харчи тези пари незнам, но в тях трябва да е включена и застраховка при природни бедствия. Затова търсим обезщетение от държавата. Нали вече 50 години плащам данък сгради?! А пък тая дето лобира за задължителни застраховки е позор за поста който заема защото демокрация означава свобода. Свобода на избора. А задължителното застраховане е рекет.
  • 7 go4o

    1 0 Отговор
    държавата да създаде първо механизми, така че хората да могат да си взимат обещетенията за щетите. Тогава да мисли застраховки, и да задължава!
  • 8 georgi

    0 1 Отговор
    Глупаци, българи, още много ще страдате с тези ваши съждения. Затова още много трусове са Ви необходими, за да Ви дойде малко акъла в празните Ви глави - балкански.
  • 9 Атанас Чукарски

    0 0 Отговор
    porednia reket