Отидете към основна версия

4 716 14

Жилища се изкупуват още на дупка

  • строителство-
  • софия-
  • жилища-
  • тенденции-
  • разлика-
  • цена

Между 3% и 5% ръст на в цените на новостроящи се апартаменти

Снимка: М. Богданова ©

В периода 2005-2008 г. цените на жилищата „на зелено” или в етап на строеж бяха значително по-ниски от тези на старите готови жилища и още по-ниски спрямо готовите ново строителство апартаменти. След 2008 г. наблюдавахме период от около 5 години, в които строителните предприемачи по обясними причини не бяха много активни. От 2014-а -2015-а пазарът се успокои, банките започнаха да възвръщат доверието си към строителите и към крайните клиенти. Цените обаче при жилищата в етап на строежи и съществуващите почти се „стопи”. Ако разликата преди беше 350-400 EUR/кв.м, то тя стана не повече от 200 EUR/кв.м.

Каква е причината?

„Пазарът е такъв, че в една завършена сграда са останали малко и най-лошите апартаменти, докато на дупка клиентът избира хубавите апартаменти. Друга, не по-маловажна причина е, че хората вече имат доверие в бранша (бел.ред. строителния). Единици са недовършените кооперации и много са хората, които казват, че са купили „на зелено”, имотите им вече са готови и вече живеят в тях. Това създава доверие в бранша”, каза за imot.bg Георги Шопов, председател на Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП). Лихвите по ипотечните заеми също са допринесли за тази малка разлика. „Например, банките, с които работя, дават на мои клиенти заем за жилища преди Акт 14. А го правят. Причината е, че цикълът (бел. ред. покупка на парцел, строителство и продажба) вече е отработен.

Важно е да се отбележи, че при покупката на жилище в етап на строеж се наблюдава разлика в процента самоучастие, спрямо клиентите, които придобиват вече готови апартаменти или такива от вторичния пазар. Част от купувачите на новостроящо се жилище участват с 20% самоучастие, а други успяват да покрият до 60% от стойността на още строящия се имот.

Друга популярна схема е залог на съществуващо жилище с цел придобиване на ново. „След като се настанят в новото жилище, отдават старото под наем. Средствата от наема използват за вноската по кредита и след като изплатят ипотеката, вече разполагат с две жилища”, обясняват от НАСП.

Какво ще се случи през 2020 година?

Стабилни цени на този тип жилища при наличие на спад при покупко-продажбите. Поскъпването ще е не повече от 3% до 5%. Аналогичен беше ръстът през 2019 г. Текущата година беше доста активна откъм сделки, така че е нормално през следващата да се отчете спад от около 15%, прогнозират от бранша.”Профилът на клиентите е без съществена разлика – млади семейства, търсещи първо жилище, виждаме промяна в поведението им. Процесът по покупка става по-дълъг, провеждат се повече огледи, преговорите са интензивни. Търсят се различни възможности за предоговаряне на условията, като отстъпки и гъвкавост в схемите за изплащане“, казва Асен Чавдаров, член на УС на НАСП.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.

Свързани новини