Last news in Fakti

7 Май, 2024 09:06 5 499 57

Промени в закона могат да забавят продажбата на имот

  • жилища-
  • имоти-
  • сделка-
  • промени-
  • нотариус

Нотариусът трябва да проверява дали страните имат задължения към държавата

Промени в закона могат да забавят продажбата на имот - 1
Снимка: М. Богданова ©

От началото на месец май влязоха в сила промени в Данъчно-процесуалния кодекс. Досега при изповядване на имотна сделка се представяха декларации за липса на непогасени публични задължения. Този документ вече няма да е необходимо да се представя от граждани, тъй като проверката ще се извършва от нотариуса по електронен път, който я изповядва или в определени случаи от съдия по вписвания.

Посредници по недвижими имоти коментираха промяната като допълнителна тежест за тях, но най-вече за нотариусите, които ще се превърнат в „събирачи на данъци за сметка на държавата“.

Какво ще се случи на практика? Страните по сделката за покупка на жилище, например, записват час при нотариуса. Явяват се. Но там се установява, че някоя от страните има задължения към държавата. Вариантите са два: единият е те да бъдат погасени веднага, а вторият – записване на нов час при нотариус, което ще наложи „създаването на нова организация за сделката“, обясняват брокери.

Посредниците ще бъдат в максимална помощ на страните по сделката с цел още преди отиването при нотариуса за изповядване на сделката да се провери в сайта на НАП дали страните имат задължения и те да бъдат своевременно изчистени.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хорейшио

    34 7 Отговор
    Съвсем нормално е човек който има глоби и задължения да си ги плати. Не виждам за какво е тоя рев. Иначе ще става така, че държавата или общината да води съдебни дела за да си прибере задълженията, а нашият герой може да си вземе парите от продажба на имота и после да се прави на беден и безимотен

    Коментиран от #4, #11, #56

  • 2 лозенец

    17 15 Отговор
    Не давам повече от 40 000 евро за тристаен в София и още 5000 за гараж или паркомясто .Над тези цени нищо не си струва .Правя количествени сметки и съм много наясно със всичко .

    Коментиран от #6, #7, #12, #15, #26, #47

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Румен Крадев

    6 14 Отговор

    До коментар #1 от "Хорейшио":

    А ако "държавата съм аз"? Нормално ли е да ми плащате?

    Коментиран от #22

  • 5 Що за глупости са изписани?

    23 1 Отговор
    При нотариусите се правят заявки с дни напред. Какъв му е проблема на нотариуса да провери за задължения на продавача и ако има такива да изиска навреме да бъдат погасени преди да се явят страните по сделката?
    И другия вариант не разбирам защо е проблем с представен документ, че нямаш задължения. Нотариуса е длъжен да провери и за себе си. За това му се плаща. Да се увери, че няма проблем за изповядане на сделката.

    Коментиран от #24, #34, #53

  • 6 Да де

    7 1 Отговор

    До коментар #2 от "лозенец":

    Ама забравяш за пазарната икономика и една стока струва толкова, колкото е склонен да даде продавачът. А ганьотъпоглавий равен няма да хвърля пари за кафези, заробил с кредите и внуците си. И за между съседки войни ва етажна собственост и паркомясто.
  • 7 Пак си прави сметките

    9 6 Отговор

    До коментар #2 от "лозенец":

    И с това разбиране си живей - абе ти си знаеш. Къща в "нищото" и в центъра на София не е едно и също, макар да няма голяма разлика в цените на материалите.
    Ти не купуваш само жилището. Плащаш и за локацията: инфраструктура, удобство от близост до определени точки от интереси. Не го забравяй това!

    Коментиран от #8

  • 8 Така е

    9 2 Отговор

    До коментар #7 от "Пак си прави сметките":

    Къща на първа линия до морето и на 500м от него не са на една цена. А материалите за стоеж са.
  • 9 1111

    11 1 Отговор
    Ееее.. стига бе! Сега какво ще правят брокерите. Нали вадеха всички документи... то не остава. Явно ще въртят ключа и като ги питаш, защо ми взимаш 3.6%, то ти вика... "познавам имота и правя снимки".

    Коментиран от #29

  • 10 И аз

    6 4 Отговор
    чакам Бентлито да стане на цената на Дачия ама нанайси. Дори и в Украйна имотите и колите от висок клас по обяви си държат цените ...
  • 11 хаха

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Хорейшио":

    То той на беден и безимотен няма как да се прави, щото отива в НАП поне сумата декларирана в договора за продажба, което при ипотеките трудно ще е под платеното. Проблемът на държавата е, че трябва да заведе изпълнително дело, да го осъди, тогава да му запорира сметките, ако е оставил пари в тях. Ако не го проверят навреме, отива в минаване на давност и съвсем не могат и лев да му вземат.
    Не е нужно това с плащането при нотариуса. По-лесно е за всички, ако вместо декларация за липса на задължения се иска служебна бележка от НАП примерно за 3м назад дали има неплатено(все пак има данъци, които може да платиш по-късно). Продавачът отива, ако дължи, плаща, и тогава влиза в процедура на продажба и урежда час при нотариуса. Нали така направиха за данък МПС и техническите прегледи? Някой да усети проблем?
  • 12 хаха

    5 2 Отговор

    До коментар #2 от "лозенец":

    Количествено си улучил. Проблемът е, че трябва да добавиш за земята, подкупи(за съжаление още си го има, иначе ще те въртят до откат с разрешителни) и да остане печалба. Цените на земята все пак са примерно няколкостотин хиляди плюс няколко от апартаментите. Като цяло по-скоро трябва цените да са 2-3 пъти под сегашните, но повече няма накъде да падат. Вярно, при спихнал пазар и цената на земята би паднала, ще паднат и заплатите на строители, защото няма да има толкова строежи...
    Вече в САЩ почна пукането. Държат цени, но нямат грам сделки. Просто среден доход им е 38000$ годишно, едва плащат сметки и храна масово, наеми в големите градове са и 3-4000 месечно, а средната къща им е над 500 000. Даже и хората с по-високи доходи няма как да съберат за първоначална вноска по ипотека. Но пък имат и огромен купувач на пазара и сигурно това държи цените. От 1-2% за 2 години вече инвестиционни фондове с цел отдаване под наем държат 25% от имотите. Явно се бута към оставяне на хората масово под наем и то на големи корпорации.

    Коментиран от #18

  • 13 Аз Кочо

    7 3 Отговор
    Надежда 4

    Да си достроиш сам и без ДДС.

    ПРОСТО БЕЗ ДУМИ!

    Коментиран от #16

  • 14 Аз Кочо

    9 3 Отговор
    Канада

    163.230 евро за 87 м2 с две спални.
    Купувача не плаща комисионна на брокера.
    Заплата минимална в Квебек 11.38 евро.

    Заплата минимална в България 2.83 евро

    Хора вразумете се. Нито земятанвнбг нито материалите нито работната ръка са по скъпи от тези на запад, само глупаците тук са повече, много повече!

    Коментиран от #25

  • 15 Гост

    4 6 Отговор

    До коментар #2 от "лозенец":

    Стой си на село тогава,на никой не си притрябвал
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Аз Кочо

    7 6 Отговор
    Съгласен съм с теб

    "Вече в САЩ почна пукането. Държат цени, но нямат грам сделки"

    Списъкът показва 7-те метрополии от 20-те в индекса Case shiller, които са били под съответния си връх през 2022 г. (месец на пика):

    Район на залива на Сан Франциско: -12% (май 2022 г.)
    Сиатъл: -10,6% (май 2022 г.)
    Портланд: -6,8% (май 2022 г.)
    Денвър: -6,3% (май 2022 г.)
    Финикс: -6,0% (юни 2022 г.)
    Далас: -5,3% (юни 2022 г.)
    Лас Вегас: -4,5% (юли 2022 г.)

    Две метрополии, които бяха в този списък, надминаха най-високото си ниво от 2022 г. с косъм и по този начин излязоха от този списък под пика за 2022 г.: Сан Диего, с 0,1% по-високо от май 2022 г.; и Лос Анджелис, с 0,7% повече от май 2022 г.

    "Просто среден доход им е 38000$ годишно, едва плащат сметки и храна масово"

    В долната част на скалата на заплатите - особено работните места с по-ниско ниво на обслужване - получиха най-големите увеличения на заплатите през последните три години, далеч надминавайки общите нива на инфлация. И харчат всяка стотинка, която правят.

    Милениалите сега са в годините на пиковите си доходи и печелят много пари. Поколение Z следва напред в силата на приходите си. Хилядолетията далеч надвишават пенсионираните или пенсиониращите се хора от бума в разходите си. Милениалите и поколението Z са огромни и те създават семейства, купуват неща за децата си, купуват първите си домове, оборудват новите си домове, купуват коли и електроника, излизат на ресторанти и барове, и те път
  • 18 Аз Кочо

    6 4 Отговор

    До коментар #12 от "хаха":

    Нарастващите салда по кредитни карти показват увеличени РАЗХОДИ (включително поради по-високи цени), а не увеличен лихвоносен дълг.

    Повечето потребители с кредитни карти прибират своите 1% или 2% кешбек, или своите двойни мили, или точки за лоялност, или каквото и да било, чувстват се добре от откачането и изплащат картите си до падежа. И няма лихва за плащане.
  • 19 Тръпчо

    5 4 Отговор

    До коментар #16 от "Мунчо":

    Аз съм отгледал и гледам. Аз се връщам от там където ти отиваш. Многу млЕку ше има да изпииш докът мъ стигнеш
  • 20 Гост

    4 5 Отговор

    До коментар #16 от "Мунчо":

    Много знае какво е отговорност на гърба на техните,кефи го да риве за тоя кредит маркет и неговите едни и същи тиради и да си слага плюсчета
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 сидероДРОМОС

    2 2 Отговор

    До коментар #4 от "Румен Крадев":

    НОРМАЛНО е да плащаме , ама само на Делян -ШОПАРО и Бойчо-ТуЛУПО !
  • 23 шноРхел

    3 1 Отговор
    Ама кой НОТАРИУС да проверява ? Те нали го гръмнаха и убиха даже !?
  • 24 Пийпинг ТОМ

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "Що за глупости са изписани?":

    Напълно си прав ! Звучи ЛОГИЧНО и РЕАЛНО. Но нали знаеш , че не бива да ни е лесно и удобно. Трябва хората да бъдат гърчени и да имат усещане за заплаха !
  • 25 Аз , Клавдий........

    4 7 Отговор

    До коментар #14 от "Аз Кочо":

    Прав си ! Купувай в Квебек и се махай от БГ ! Там е живот и спокойствие , а и явно благодат има в изобилие.
    Светът трябва да е свободен за движение и всеке да ходи където му кефне , да живее , работи и печели !
    Въпрос на избор , свобода , желание , равноправие , демокрация и ......?

    Коментиран от #27, #30, #35

  • 26 Абсолютно си прав

    3 3 Отговор

    До коментар #2 от "лозенец":

    За Лозенец 40 К горе долу бива, но, но пак зависи къде е, има такива места, че и 20К са много
  • 27 Аз Кочо

    8 3 Отговор

    До коментар #25 от "Аз , Клавдий........":

    Ето още смешни примери от София в която вече е по скъпа и от Париж!
    Цената на м2 в Иван Вазов е е колкото тази на апартамент в централен Париж.

  • 28 Аз Кочо

    7 4 Отговор
    Това е централен Париж, дами и господа, вярвате или не тук в бг вече изпреварихме Париж

    Заплата минимална в Франция 11.65 евро на час

    В бг 2.83 евро на час

    Коментиран от #31, #39

  • 29 да да

    3 1 Отговор

    До коментар #9 от "1111":

    А ти що питаш, а не купуваш направо от соб-ка..друг е въпроса когато сам се обаждаш на брокера и искаш оглед и след това подписваш декларация и още други неща и после упс защо да ти плащам..Балкански номера..Познавам няколко такива, които все реваха и не искаха да плащат комисионии..изведнъж станаха брокери..Гледа ти в очите и се прави на разсеян..и иска комисион за това че "нищо не прави" Интереса клати феса..
  • 30 Мунчо

    4 4 Отговор

    До коментар #25 от "Аз , Клавдий........":

    Не спре да си пишеш и отговаряш, и са Клавдий ли стана,не е лесна твойтаа,нее ее
  • 31 Мунчо

    5 4 Отговор

    До коментар #28 от "Аз Кочо":

    , Париж квадрата е над 10 000€ , тия на децата в Цръклевци ги разправяй.Масовите апарт. за обикновените хора са 25 - 45 кв.м

    Коментиран от #32

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Аз Кочо

    5 5 Отговор
    Погледни снимката по-долу, или не можеш?!

    Давам ти снимка от сайт-френски

    Същото е и за Лондон и за Берлин и за които да искаш друг европейски град.

    Този апартамент в вазовия не е 80 м2 а 70.

    Брокерът лъже!!!!!

    Като видиш нотариалният акт ще се увериш.

    Апартамента който ти показвам в Париж е 60 м2 - РЕАЛНИ!

    Коментиран от #36

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Гост

    5 3 Отговор

    До коментар #25 от "Аз , Клавдий........":

    И ти си прав!

    Но не си ти месията който ще ми каже какво да правя!

    Ти си гледай имота в меден рудник и вноските по ипотеката, това е пожелателно, но не разпространявай партенки, за това колко евтино било да си купиш в бг. Тук аз се намесвам за да опровергая лъжите ти!
  • 36 Не му изнася

    5 3 Отговор

    До коментар #33 от "Аз Кочо":

    Той цръклевския се е набутал яко и няма да миряса никога, докато не продаде, но не може

    Коментиран от #37

  • 37 Мен

    5 3 Отговор

    До коментар #36 от "Не му изнася":

    Няма да продава той, ще смята на хартия колко е забогатял. Интересно ще е когато започнат да не му излизат сметките, защото сульо и пульо купи и сега няма кой да купува а тогава и цените се сриват
  • 38 Стига сте хленчили!!!

    2 2 Отговор
    Нотариуса е пред компютъра,какъв е проблема.Справката се прави за секунди.Бяха свикнали за правят сделки на конвейр..правиха по няколко хиляди лева на ден от бързи сделки.Сега ще става с предварително запосан час.Какъв е проблема и за какво е това мрънкане.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Пиленце, чети какво пишат за нас

    3 1 Отговор

    До коментар #39 от "умен":

    Добре би било институциите на ЕС да анализират внимателно инфлацията в България, тъй като повишаването на цените се дължи на балон при недвижимите имоти, предупреждава ......... В началото на годината банките са отпуснали с 22% повече кредити за недвижими имоти, отколкото през предходната година, предупреждава ............ от мозъчния тръст Център за изследване на демокрацията .......... "Имотният балон се подхранва от политиката, която е тясно свързана със строителния сектор",
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 умен

    0 3 Отговор

    До коментар #41 от "Аз Кочо":

    Известната мисс бикини ми е брачедка , така че сам запознат имомето в Испаниа и са у Дубай, не ми се при ного отворен
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Аз Кочо

    3 1 Отговор

    До коментар #39 от "умен":

    За Рим ти показах още много "картинки" които ти видя и се правиш на не видял.

    Ако искаш да ти дам още от там има около 2000 на тази цена и тези квадратни РЕАЛНИ метри.

    А какво ще кажеш за "картинките" от сащ, Канада, Великобритания? И те ли са измислени?
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Знайко

    1 2 Отговор

    До коментар #2 от "лозенец":

    Мисля , че си прав и с цените които цитираш (без да познавам отблизо пазара в София) си някъде около себестойността +10 % печалба за строителя.
    Твоята теза е особено вярна за крайните квартали. Има изследване , което доказва, че ако трудовата миграция е над 40 минути градовете стават нефункционални и 25% и повече от разходите на хората отиват за предвижване и изчакване в задръствания.
    Някой столичанин да каже колко време е от Люлин 6 до Младост и някой перничанин да каже колко време чака , за да се включи на южната дъга сутрин, плс!

    Коментиран от #48, #49

  • 48 Тръпчо

    4 1 Отговор

    До коментар #47 от "Знайко":

    Затова н запад повечето хора предпочитат да наемат.
    1. Защото при смяна на работа могат да сменят квартирата.
    2 защото в момента по цял свят и в бг е по евтино да се наема от колкото да се купува.
  • 49 Гост

    4 2 Отговор

    До коментар #47 от "Знайко":

    Хахаха, 10 пр печалба за строителя!!!!

    Печалбата за строителя в България винаги е била по висока от 150 пр. достига до 300 пр. В някой случаи.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 към Терминал 2 е спасението

    4 0 Отговор
    Реалният бизнес на база на съзидание, търсене и предлагане е системно задушаван от олигархичен модел на връзки и зависимости, който съществуват на база на безнаказаност, раздаване на ресурси, феодализация, обществени поръчки и изсмукване на публични средства в обръчи от близки.
  • 52 Гост

    2 0 Отговор
    Значи, ако имаш неплатени глоби за превишена скорост, няма как да си продадеш имота. Вече няма да мине номерът с "ще чакам да мине давността, няма да я плащам".
  • 53 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Що за глупости са изписани?":

    Най-добре ще е, ако купувач и продавач предоставят документ, че нямат задължения към държавата. Така се прави и при смяна на шофьорска книжка. Мярката е добра. Пълно е с длъжници, които въртят щестцифрени суми по разни сделки, но не си плащат глобите и данъците.
  • 54 Глог

    2 1 Отговор
    Схемката за заробване на цървула е много проста и хитра, макар че цървулчето се има за хитрец, да ама НЕ! Понеже не останаха работещи хора в България единственият начин е да се надупят хората още по-здраво в хамута на системата! Как се прави! Първо се заробват младите хора със семейства(дето нямат нищо) да теглят кредити! Те живеят с илюзията че са безсмъртни и могат да си го позволят! И така капана се затваря, здраво! Изтеглят кредита и се надупват следващите 30-40 години да робуват на банките и хазната и то без да гъкнат, ни ропот, ни стон, дето е писал навремето Смирнински! Вече се виждат ясни примери в това направление! Около мене доста млади семейства се набутаха със банкови заеми да купуват по-две три вили, селски къщи и земя на нереални цени и със всеки изминал ден се чудят как да свързват двата края! Нито имат хал да подържат тези имоти, нито имат доходи с който да ги подържат, нито имат време за да работят сами по-тяхната подръжка!? И така .........роб до гроб! Дето викаше моята баба - къща пари не връща! Само иска повече! И така....... направо им се плаче, но няма на къде! Купувачи няма, а имоти бол!
  • 55 "Кредит Маркет ООД"

    3 1 Отговор
    с управител Димитър Смиленов е най-некоректната фирма
  • 56 едрфтгъхуи

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Хорейшио":

    Що си хабиш клавиатурата да обясняваш каквото и да е на гнусните нек.адъ.рни по.ми.яри тук?
  • 57 браво, това ще улесни продавач и купувач

    1 0 Отговор
    Нека и нотариусите свършат малко работа, освен да вземат КЕШ едни огромни пачки, за подпис и НИКАКВА СВЪРШЕНА РАБОТА. Сега те ще трябва да го правят това, което е по-малко разправии за хората.