Отидете към основна версия

23 436 21

И в Африка има градове призраци (ВИДЕО)

  • ангола-
  • град призрак-
  • африка

В Африка откриха невиждано досега на този континент явление – град „призрак”. Наричаме го явление, защото досега фокусът при отразяването на кризата върху пазара на недвижими имоти засягаше предимно Америка, Европа и Азия. Оказва се, че Африка също е засегната от нея. Първият град „призрак” се нарича Киламба. Намира се на 30 км от столицата на Ангола – Луанда.

Киламба е бил построен за три години от китайската правителствена корпорация CITIC по програма за изграждане на сателитни градове. Това е един от най-големите подобни проекти в региона. Разположен е върху терен от 5000 хектара. Построени са 750 жилищни сгради, десетки училища и стотици търговски обекти. Инвестицията е на стойност 3.5 млрд. USD, а градът е предвиден да бъде с капацитет 500 000 души, които едва ли някога ще се появят.

Киламба е последната перла в скъпоценната строителна корона на Ангола. На видеоклипа ще видите усмихнати преминаващи хора, но всички те са актьори. Независимо, че градът се намира в близост до Луанда, която е доста занемарена и повечето столичани живеят в бараки, за една година в новия град са продадени едва 220 апартамента, от обявените 2800.

Това се дължи главно на цените на жилищата, които варират от 120 000 USD до 200 000 USD. Подобна стойност не е по джоба на 70% от анголците, които живеят с 2 USD на ден.

Ипотечни кредити се предлагат при много неизгодни условия, на които не се съгласяват дори добре платените офис служители. В момента властите обмислят да отдадат част от апартаментите под наем, който да е в размер значително по-нисък от реалния. В действителност малко са хората, които вярват на реализирането на подобен план.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Най-големият призрачен град процъфтява

    Кангбаши е сред най-известните призрачни градове на планетата. Намира се във вътрешността на Китай. Наскоро мястото започна да се оживява. Всички пуст ...
    22.04.2021
    6 435
    16
  • Град призрак във Франция (СНИМКИ)

    Градовете призраци не са само резултат от икономически сътресения. Те могат да се появят и след войни, като например френския град Орадур сюр Глан. ...
    14.07.2014
    5 283
    4