22 Април, 2021 14:37 6 410 16

Най-големият призрачен град процъфтява

  • град призрак-
  • кангбаши-
  • китай-
  • възстановяване-
  • инвестиции-
  • университети-
  • училища

Започва строителство в Кангбаши

Кангбаши е сред най-известните призрачни градове на планетата. Намира се във вътрешността на Китай. Наскоро мястото започна да се оживява. Всички пустеещи жилища вече са продадени, а местни строители започват да реализират нови проекти. До края на годината трябва да започне строителството на 10 жилищни сгради със стотици апартаменти в тях.

Причината за внезапното оживяване на Кангбаши е жестоката конкуренция между подрастващи деца и техните родители и желанието на първите да се запишат в най-добрите университети. След като властите преместиха някои от най-елитните училища и университети в страната в Кангбаши в града масово започнаха да се заселват учащи се и техните семейства, както и учители. Всички те се превърнаха в реални купувачи на имоти. Така например, сега в града се намира средно общообразователното училище Ордос №1, от което излизат най-добрите кандидати за водещите университети в Пекин.

Работата по облагородяването на централната градска част започва още през 2009 г., когато държавните власти инвестират в него 610 млрд. USD. Това се случва след като Световната финансова криза „подпали“ интереса към Ордос. Когато балонът се спука, жилищата, които по време на пика на пазара струваха 1200 USD/кв.м. поевтиняха до 460-770 USD/кв.м.

Днес обаче цените в Кангбаши, по информация на местни брокери, са доста по-високи от пика преди 10 години. Средната цена на квадратен метър е 2300 USD, независимо от факта, че икономиката на страната се сви през 2019 г. и 2020 г.

Строгите правила, които действат в училищните окръзи, изискват родителите, желаещи да изпратят децата си в желаното училище, да разполагат с недвижим имот в района, в който то се намира. Това повишава неимоверно много цените на жилищата. Имотите в близост до добрите училища в Пекин или Шанхай достигат милиони долари.

Над 30% икономически ръст, който беше отчетен в Китай от пролетта до края на 2020 г., може да се обясни именно с инвестициите в недвижими имоти. Това надвишава средното вложение на сектора в икономиката за последното десетилетие. Много от областите не можеха да свържат двата края, ако нямаха приходи от продажбата на земя. По този начин те компенсираха отсъствието на данък жилище. За да увеличи приходите си Китай също така отдава под наем стотици необитаеми острови.

Най-големият призрачен град процъфтява

Най-големият призрачен град процъфтява


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Dimitrin Rusev

    6 8 Отговор
    Пожелавам ти,да инвестираш в този балон .Престанете да ни заливате с помия !
  • 2 Рошко

    17 1 Отговор
    За облагородяване на централната част са заделени 610 милиарда долара, 🤔🤔🤔🤔🤔🤔, чудя се вече на какви хапчета сте
  • 3 Бг_язовец

    4 1 Отговор
    Ж.к. Младост
  • 4 Реалист 2

    7 1 Отговор
    "Всички пустеещи жилища вече са продадени"
    "Средната цена на квадратен метър е 2300 USD"

    Дотук със спомените за бедните китайчета и просперитета на евроатлантическите българи !

    Коментиран от #5, #6

  • 5 гост

    3 5 Отговор

    До коментар #4 от "Реалист 2":

    Става въпрос за град със 500-600 000 жители в държава с 1,5 МИЛИАРДА население !! А тези със "новите жилища" в центъра сигурно не са повече 100 000 !!! Все едно да кажеш , че населението на Бояна е мерило за населението на България !! Даже не на Бояна , а на най-скъпата част от Бояна !! Това си е жива пирамида за номенклатура !! Представи си само кои "предприемачи" са имали информацията , че точно този град ще стане "любимец" на партията , след като е бил почти изоставен !!!! Дотук със "адекватността" на русопитешките тролове !!!

    Коментиран от #8

  • 6 гост

    0 6 Отговор

    До коментар #4 от "Реалист 2":

    Трябва ли да обяснявам на такива "експерти" , че тия "обикновени" китайци , дето са купили тия златни апартаменти нито ще живеят в тях , нито ще се местят или работят в тоя град !! Купили са ги само за да може дететО им (щото в Китай от десетки години има закон за едно дете ) да живее там и да учи в институт , от който явно се подбира новата номенклатура !! Щото тия дето наистина искат качествено образование НЕ учат в китайски университети , те като по-глупави още си учат в "старите" САЩ и Европа !!! И дипломата от един Харвард винаги ще е сто пъти по-ценна от тоя китайския , ако ще и апартаментите по 10 000 на квадрат да ги направят !!

    Коментиран от #9

  • 7 Димов

    2 0 Отговор
    България - второто Кангбаши. В момента населението е репресирано, за да се прогони и да си продаде имотите на безценица, на няколко алчни лапа4и. После следва заселване на територията с друго население, а лапа4ите ще продават тлъсто и претлъсто.
  • 8 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    Каквото и да си говориш, Китай е много по-напреднал от нас. В днешно време хората имат достъп до информацията и няма нужда да ти вярват на спекулите.
  • 9 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "гост":

    Ти харвард ли завърши?

    Коментиран от #10

  • 10 гост

    2 2 Отговор

    До коментар #9 от "Гост":

    Аз къде съм завършил няма никакво значение в случая . ама иди питай кой да е китаец дали предпочита тоя измислен китайски "университет" пред Харвард и дали няма да си даде ръката или крака да попадне в него !!! Също можеш да попиташ кой да е руснак дали предпочита руски университет или пак същия Харвард !!! И като не намериш нито един , дето да се откаже от Харвард , най-добре да си направиш харакири като "достоен" русопитек , хаха !!

    Коментиран от #11

  • 11 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "гост":

    Ти може и да предпочиташ Харвард, но ти мериш@т краката за там. Затова ще се задоволиш със селскостопанския в Йоглавци. Да не мислиш, че всички американци учат в Харвард? От милион студенти 100 ще са в Харвард. Останалите ще са по треторазрядните колежчета с дипломиране онлайн.

    Коментиран от #12

  • 12 гост

    1 2 Отговор

    До коментар #11 от "Гост":

    Толкова с захлупен , че сам потвърждаваш това , което казах !! А то е , че Харвард е сто пъти по-реномиран от любимите ти китайци и там отива елита , дори на същите китайци !! Ако не ти е известно ВСИЧКИ до един от сегашните китайски милиардери , включително прословутия Ма са учили в Америка , е не всичките в Харвард , но не и в "института " на номенклатурата !!! И това ще е така още мнооого годинки , особено след залеза на "китайското чудо" , който вече е започнал и ще имаш "удоволствието" да видиш приживе !

    Коментиран от #15

  • 13 "Ало-обяви"

    0 0 Отговор
    "Търся гараж за моя Майбах.Може да има и жилищна част към него."

    Коментиран от #14

  • 14 Манчев

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от ""Ало-обяви"":

    Само че вица не е целия : "Купувам гараж за Майбах.Може да има дворец към него" - "Сир,ще вечеряме,обадиха се от БМВ."
  • 15 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "гост":

    Но от китайските университети излизат инженерите, които строят машините на бъдещето. Питай Илон Мъск, да ти каже кои са му инженерите и къде са учили. А от Харвард излизат неща като Барак Обама. Да не отварям дума за Йеил, който "дари" на света Буш младши.

    Коментиран от #16

  • 16 гост

    0 2 Отговор

    До коментар #15 от "Гост":

    От китайските университети излизат инженерите , които пълнят обявите за наемни работници , а от американските излизат тия дето пускат обявите за наемни работници и създават фирмите , дето ги наемат , включително Мъск , Брин , Безос , Зукърбърг и т.н. !! И така ще бъде още мнооого време , с тая разлика , че китайците вече ще имат конкуренция от индийци , африканци и други !! НО тия дето поръчват музиката , ще са американци , включително Мъск !! Преживей го !!