Отидете към основна версия

7 601 41

„Най-измъченият“ имотен проект отиде в историята (ВИДЕО)

  • ипк родина-
  • сграда-
  • инвестиция-
  • терен-
  • история

Новият инвеститор иска да направи възможно най-хубавия проект с комплекс от сгради

Недостроената сграда, която софиянци и гости на столицата, гледаха с десетилетия на бул. „Цариградско шосе“, вече е в историята. Първо беше взривена високата постройка, а минута по-късно и ниската. Строежът на редакцията на някогашното „Работническо дело“ и редица други издания, беше спрян през 1987 г., а две години по-късно става ясно, че няма пари за довършването ѝ. През това време се водят преговори с швейцарски компании за доставката на машини. До доставката им така и не се стига.

Идеята за строителството датира още от 1976 г. Целта е България да блесне на Балканите с най-модерната печатница и да приюти всички редактори и журналисти в София. ИПК „Родина“ се състои от две сгради – едната на 9 етажа, а другата – на 15 етажа. Между тях има ниска постройка (бел. ред. тя беше премахната без взривове преди време), в която е имало монтиран механизъм, който да „обира“ вибрациите от работещите машини, както и да „омекотява“ трудовете от земетресения. Броят на кабинетите е 600. Архитектите на сградата да предвидили и две подземни нива за гаражи. Общата разгъната застроена площ на сградите е 50 000 кв.м.

През годините апетитите към терена са големи. Причината е, че се намира на ключово за София място. Сградите върху него обаче се превръщат в проблем. Причината е, че премахването на толкова големи и стабилни железобетонни конструкции струва скъпо.

Опитите за продажба започват преди 19 години. През 2001 г. е обявен търг за продажба на парцела и сградите със стартова цена от 7.5 млн. лв. Кандидати няма. Единствено запитвания от компании като „Овергаз“, „Артек А и К“, „Балканфарма“ и „София Принцес хотел“. Към онзи момент държавата е собственик на 94.2% от капитала на ИПК „Родина“, а останалата част са разпределени между различни акционери.

През 2005 г. отново се възражда идеята комплексът да бъде завършен и пуснат в експлоатация, но бързо умира. През 2009-а намеренията са на мястото на грозната недовършена сграда да бъде построен нов център на Национална агенция приходи и в него да работят 2400 служители. От УАСГ е изготвена експертна оценка след обследване, от която се вижда, че високата постройка е в относително добро състояние. Препоръката е 9-етажната сграда и ниското тяло, което се намира между нея и високата сграда да бъдат разрушени. И тази сделка обаче пропада. В периода 2005-2009 г. държавата губи част от собствеността и към 2009-та притежава 49% от капитала ѝ на стойност 23 млн. лв. Възниква идеята високата сграда все пак да бъде завършена със заем от Световната банка. „Главболгарстрой“ преценява, че може да се нагърби с нелеката задача да вдъхне живот в постройката. Макар да предлага най-ниската възможна цена, тя е значително по-висока от кредитът, който е договорен със Световната банка.

През 2012 г. следва нов опит за продажба на сградата. Този път от Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол. Оценката е 680 EUR/кв.м. Търгът е спечелен от дружество, собственост на Ирена Кръстева. Условието към инвеститора е в срок до една година от придобиването на актива или да завърши сградата, или да я разруши. Ако това не се случи той губи гаранционния депозит на стойност 20 млн. лв.

В крайна сметка през 2018 г. емблематичната недостроена сграда е с нов собственик – Михаил Тиков. Покупката става чрез частен съдебен изпълнител, а цената е 40 млн. лв.

Теренът около двете сгради, които бяха съборени днес, беше разчистен още есента на миналата година, а днес бяха съборени и самите сгради. Часове след премахването им от компанията собственик съобщиха, че предстои разчистване на терена, за да бъде подготвен за бъдещи инвестиции. „Възложили сме на международна компания да изследва градоустройствените възможности на имота, както и да направи анализ на пазара на недвижими имоти в България. Тя трябва да ни предложи варианти за инвестиция. Имотът е с чудесна локация, на важен булевард в София. Искаме да направим възможно най-хубавия проект с комплекс от сгради и нещо красиво за града – за живущите в столицата и нейните посетители. Проект, който ще промени съвременния архитектурен облик на столицата. Когато сме готови, ще представим пред обществеността идеята и конкретния проект, който ще реализираме", коментира ръководството на Фирма „Изток плаза Инвест“.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 14 гласа.

Свързани новини