Отидете към основна версия

6 904 19

Тази човешка грешка струваше 5 млрд. USD (СНИМКИ)

  • бейрут-
  • ливан-
  • взрив-
  • щети-
  • недвижими имоти

Над 300 000 души остават без дом

В резултат на човешка грешка на 5 август в пристанището на Бейрут се взривиха 3000 тона амониев нитрат. Взривната вълна беше толкова силна, че се усети чак на 200 км в Кипър. Учени съобщиха, че мощността на взрива се равнява на една пета от този на атомната бомба пусната над Хирошима през Втората световна война.

Освен стотици загинали, още толкова безследно изчезнали и хиляди ранени, в радиус от 10 км от взрива има материални щети, което дефакто е близо половината от Бейрут.

Силозите със зърно, разположени в непосредствена близост до съхранявания амониев нитрат, са „обрали” значителна част от ударната вълна. Зърното е унищожено, което ще доведе и до покачване на цените на хранителните стоки.

Човешката грешката, довела до взрива, оставя над 300 000 души без дом. По груби данни става дума за недвижими имоти на стойност между 3 и 5 млрд. USD.

Сградите са само част от загубите за града. Най-големият имот в случая е пристанището, което дефакто е заменено от една дупка. Липсата му води до пресичане на най-важния канал за доставка на стоки в Бейрут и в цял Ливан.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 7 гласа.

Свързани новини