Last news in Fakti

5 Август, 2020 16:09 5 884 13

Апокалипсис в пристанището на Бейрут

  • бейрут-
  • ливан-
  • експлозия-
  • апокалипсис-
  • жертви-
  • пристанище

Ливанската лира се срива, боклук засипва улиците, ток има само по няколко часа на ден

Апокалипсис в пристанището на Бейрут - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Облак дим покри небето над пристанището в Бейрут. По данни на ливанския Червен кръст, при двете експлозии снощи са загинали 100 души, а над 4000 са ранени. Следите от трагедията се виждат из целия град. Премиерът Хасан Диаб съобщи, че вероятната причина е складирането на голямо количества амониева селитра без да са спазени мерките за безопасност. Диаб определи като "недопустимо" разполагането на 2750 тона от веществото в склад на пристанището в продължение на повече от шест години без нужните условия за сигурност. Амониевата селитра служи основно за производството на торове, но може да се използва и за изготвянето на взривни вещества. Тя е в състояние да експлодира при високи температури.

Репортерката на ДВ Разан Салман разказва, че болниците в ливанската столица са препълнени. След взривовете в Бейрут се разиграват катастрофални сцени, хората са в паника, а улиците са пълни с разбити стъкла от прозорците.

Достъпът до пристанището на Бейрут, откъдето се доставят жизнено важни стоки за 2,4-те милиона жители на столицата, е невъзможен. Върховният отбранителен съвет на Ливан обяви столицата за бедствена зона и посъветва правителството да обяви извънредно положение. Съболезнования към близките на загиналите и готовност за помощ дойде от целия свят. Катар ще осигури изграждането на временен лазарет за ранените, Кувейт ще изпрати медицинска помощ. Дори Израел, с който Ливан формално е във война, заяви готовност да осигури медицинска и хуманитарна помощ.

Пореден удар срещу ливанците

Още преди взривната вълна да започне своя разрушителен ход от пристанищната зона към центъра на Бейрут, много ливанци описваха страната си като негодна за живеене, пише "Зюддойче Цайтунг". Животът в мястото, наричано някога "Швейцария на Близкия изток", отдавна напомня катастрофа, отбелязват от изданието. Милиарди потъват в държавната енергийна компания, докато жителите на Ливан имат ток само по няколко часа на ден. Боклукът залива улиците на Бейрут, ливанската лира загуби 80 процента от стойността си само за няколко месеца, а цените се повишават ежедневно. Дефицитът на средства и стоки съвсем логично засегна и здравната система. Не само държавното здравеопазване е пред колапс, в частните болници също има недостиг на медикаменти и материали. В последните седмици те освободиха стотици свои служители, защото вече не могат да им плащат. В кошмарната нощ на вторник срещу сряда безработните медици се втурнаха по улиците, за да оказват помощ и да превързват ранените по паркинги пред препълните болници.

Ливан се изправя пред ново още по-тежко предизвикателство. Дори вече обещаната помощ от чужбина трудно ще разреши проблемите на държавата, която почти няма собствено производство. Ливан е силно зависим от вноса, дори 80 процента от пшеницата идват от чужбина. Границите на Ливан с разрушената от гражданска война Сирия и с Израел, с който фактически още е във война, прави вноса възможен единствено по въздух и вода. А от снощи най-важното пристанище на страната е разрушено.

Последиците от експлозията са трагични, но и симптоматични за страната, отбелязват от "Зюддойче Цайтунг". Първите анализи сочат, че опасните запаси от амониева селитра са стояли години наред необезопасени в центъра на критичната за страната инфраструктура и в близост до жилищни квартали. Ако случаят наистина е такъв, той е поредна проява на почти престъпната небрежност, с която политиците на страната управляват.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бейрут на Балканите

    40 2 Отговор
    Имаме много сходна съдба с тия клетници.

    Коментиран от #8, #9

  • 2 Жоро

    8 9 Отговор
    От години дърпат дявола за опашката е накрая той им отговори
  • 3 Последния Софиянец

    15 4 Отговор
    Като запалиха склада с муниции помислих че почва Третата световна.Челопечене е близо по права линия до нашия квартал.Събудих се от бомбардировка.Блока се тресеше и вихър помиташе мебелите из стаите.А на хоризонта гъба като от атомна бомба.Викам си до тук сме.Край.А и радиото нищо.

    Коментиран от #4

  • 4 краварска му работа

    26 1 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Челопеч е като пиратка спрамо взрива от вчера. Изчислено е, че е бил около 6% мощността на бомбата над Хирошима. Ударната вълна е усетена на 250км.
  • 5 един от стадото

    13 1 Отговор
    бях хлапе, но си спомням. Идваха у нас параходчии и разправяха, това си взех от Бейрур, онова купих на жената и децата..Всичко е имало там, не по- малко от Истамбул и капалъто. Перлата на Близкия Изток..Ноо, не може- не трябва никой да живее по- добре от чифутите и техните кибуци
  • 6 Трудовакъ

    8 0 Отговор
    Никой не се учи от историята. Експлозията на товарния кораб "Гранкан" през 1947 г. в залива Галвестън (САЩ) беше същата, само че там експлодираха доста повече като тонаж - 10 000 тона амониева селитра, натоварена за Европа. Пораженията са били чудовищни. Такъв пожар се гаси САМО с вода и то с много вода. Случаят е подробно описан в "Тайната на морските катастрофи" от Лев Скрягин. Пристанищните власти в пристанището на Бейрут явно не са чели за този случай...

    Коментиран от #7

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 един от стадото

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Бейрут на Балканите":

    за кой Бейрут казваш. За новия, а за стария никога няма да бъдем и не сме били като него. Те поне са видели от хубавото някога..
  • 9 един от стадото

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Бейрут на Балканите":

    швейцария на Балканите, кога. Със сладки сънища патлак до главата и каймета в долапа някои я направиха..за тях
  • 10 професор Зубов

    1 0 Отговор
    Товарът пристига в Ливан още през 2013 г. на борда на кораба "Ресус" - собственост на руския бизнесмен Игор Гречушкин, регистриран в Кипър и плаващ под молдовски флаг с курс от Грузия към Мозамбик.

    По неизвестни причини плавателният съд е задържан от властите в Бейрут. След близо година престой на пристанището, "Ресус" и товарът му са изоставени окончателно от собственика и екипажа. Впоследствие амониевият нитрат е разтоварен в хангар №12, който се използва от Хизбулла през годините.

    В следващите няколко години митническите служители изпращат поредица от писма адресиращи проблема с различни предложения, включващи реекспорт, предване на армията или продаване на местна частна фирма за производство на експлозиви.
  • 11 Хасан

    5 0 Отговор
    Когато евреите бяха в Европа все имаше войни ..отидоха в Близкия изток и оттогава все войни и хаос ..не че съм антисемитист но не може да бъде случайност

    Коментиран от #12

  • 12 нико

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Хасан":

    Значи по времето на Асирииската имерия,Римската империя,Македонската империя или Османската империч пак евреите са им виновни .Така ли да го разбираме ? или просто интертеса клати феса !
  • 13 моше

    0 0 Отговор
    не случайно думата бейрут е символ на разрушение