Отидете към основна версия

6 684 6

Нация забогатя през 2020 г. благодарение на имотите

  • франция-
  • французи-
  • богатство-
  • доходи-
  • имоти

Французите все по-богати

Снимка: Shutterstock

През 2020 г. френските домакинства са забогатели, независимо от кризата. Основният източник на приходи са били недвижимите имоти, сочи анализ на компаниите Insee и Banque de France. До края на 2020 г. състоянието на домакинствата е възлизало на 13.440 млрд. EUR, което с 9.3 пъти надвишава чистия разполагаем доход. Годишният ръст възлиза на 6.4%. В същото време нефинансовото богатство на французите, което в голямата си степен се състои от недвижими имоти, се е увеличило за година със 6.6%. За сравнение, увеличението през 2019 г. е било 5.5%

Основната причина за забогатяването на французите е „значителното поскъпване на недвижимите имоти в края на 2020 г., независимо от това, че кризата в областта на здравеопазването нарушава динамиката на продажбите и води до съкращаване на инвестициите“ се посочва в доклада на двете компании. Чистото финансово състояние на френските домакинства също продължава да нараства, но със значително по-бавни темпове спрямо 2019 г., когато беше регистрирано значително поскъпване на акциите. През 2020 г. увеличението беше 6%, а през 2019-та – 10.3%.

През миналата година французите са увеличили спестяванията си, след като санитарните ограничения доведоха до спад в потреблението и са създали т.нар. „принудителни“ спестявания.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.

Свързани новини