Last news in Fakti

19 Октомври, 2021 09:21 3 217 8

Къща чисти въздуха от автомобилните изпарения

  • франция-
  • фасада-
  • сграда-
  • жилища

Имотът компенсира замърсяването на 20 автомобила за една година

Във френския град Сен Луи официално откриха сграда, чиято фасада има свойството да пречиства въздуха. Това е първата жилищна постройка във Франция, която има подобна функция. 51-апартамента са така проектирани, че по естествен път да разрушават замърсяващите частици и да предотвратяват тяхното прикрепване към фасадата на сградата, поясняват от DLRW, разработила проекта. Сградата има способността да „изхвърля“ количество CO2, произведено от 20 автомобила.

Тухлата, която е била използвана за декорация на сградата, включва специален цимент, който задейства процеса на фотокатализирането - ускоряване разграждането на вредните вещества под въздействието на светлината и превръщането им в „безвредни съединения“: екологично чисти органични и неорганични вещества.

Тази фасада, която има „обезпаразитяващи, самопочистващи и бактерицидни свойства, е първата по рода си във Франция. От компанията поясняват, че с подобни фасада досега са изграждани нежилищни постройки. По думите на Седрик Симонен, генерален директор на производствените сгради на компанията Trianon, това нововъведение струва 100 000 EUR при обща инвестиция в размер на 6.5 млн. EUR.

Ако иновацията се популяризира, то тя може да донесе значителен принос за създаването на повече и по-зелени градове.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 1122

    4 2 Отговор
    МОЖЕ ама НАДАЛИ,за сега е в сферата на вероятностите.
  • 4 гост

    8 3 Отговор
    Тинтири минтири!
  • 5 Gucci x Balenciaga : Une collaboration

    3 5 Отговор
    Пак се почна с глупостите на французите ,чудят се как да вдигнат цените на имотите.На снимката не е ново строителство сигурно е пълно с мухъл и термити от вътре.От вън когато ги гледаш си казваш колко красиво, на фасада много го докарват.Купете си по стара къща евтина и си пригответе още толкова за ремонти ,другото е лъжа.В България строителството е на по добро ниво.
  • 6 Гост

    2 3 Отговор
    Сега Ганчо ще почне да реве колко скъпо и некачествено е това строителство

    Коментиран от #7

  • 7 Gucci x Balenciaga : Une collaboration

    4 3 Отговор

    До коментар #6 от "Гост":

    Ганчо не е ,Ганка няма рев само истината .Толкова им са хубави къщите че като влезеш на оглед със страх да се качваш по стълбите точно ей тези хубавите готик модел .Бяхме на оглед поне на 10 такива от вън супер вътре пази боже ама им искат 500 ,600 хил.евра грешка няма.Вечер когато си легнете чуваш децата как дишат,за тоалетната не коментирам.Сегашното им ново стрителство не знам нямам поглед . От българското по хубаво няма тухла ,материал има правим ние ами няма кой да ни оцени .Бои имат на прекрасни цени и не толкова ефикасни пак с не много адмирация,същото важи и за мебелите канапе 2000 евра сравнено с наше българско по евтино и по стабилно .Не ни допускат на европейски пазар с наши народи цени да видиш как ще оберем лаврите ,стига сме охкали само по чуждото.Не знам дали знаеш много згради падат разрушават се и убиват хора често виждана гледка в Франция по градовете ,не е единичен случай.
  • 8 Читател

    0 0 Отговор
    Испарения от автомобили? Нивото на Милена е потресаващо. Миленче, автомобили не а вряща супа, за да има изпарения, не са кафе, чай... при автомобилите има изгаране на гориво. И се отделят газове... не изпарения. Изпарение (коренът е пара.. а парата е газообразното състояние на водата, получено при награването и до 100 градуса по Целзий);