Last news in Fakti

28 Септември, 2021 16:36 2 928 1

Социални жилища до исторически забележителности

  • париж-
  • франция-
  • магазин-
  • ремонт-
  • реновиране

Париж се стреми да осигури по-евтини имоти

Социални жилища до исторически забележителности - 1
Снимка: Shutterstock

В наскоро ремонтирания универсален магазин La Samaritaine, който е сред най-известните забележителности на Париж, тържествено откриха 96 нови социални жилища. Имотите са предназначени за наематели с ниски и средни доходи. За подобни имоти, с изглед към Айфеловата кула и Лувъра, наемателите на свободния пазар ще трябва да плащат няколко хиляди евро на месец. Новите наематели на въпросните жилища ще плащат средно 430 EUR за наем на студио и средно 93, EUR за апартамент с три спални.

Изграждането на социалните жилища става възможно благодарение на реконструиране на магазина. В резултат са се образували допълнителни площи, които са превърнати в жилища.

La Samaritaine е затворен за ремонт през 2005 г. Преобразуването му започва след като е придобит от LVMH. Управител на конгломерата е Бернар Арно, който е трети в списъка на най-богатите хора на планетата. Магазинът отново отвори врати през юни 2021 г.

Сега La Samaritaine се състои освен от търговска част и от луксозен хотел – Le Cheval Blanc., офиси и детска градина. Запазена е оригиналната фасада откъм главната страна на сградата в стил ар деко. Зидарията на задната фасада е премахната и е заменена от вълнообразна стъклена стена. Ремонтът те позволил създаването на високи вътрешни атриуми, както и изграждането на няколко етажа в горната част на сградата. Именно там са разположени и социалните жилища.

Инвестицията на новата част е на стойност 23.7 млн. EUR.

От 2000 г. националния закон за градска солидарност и реконструкция предвижда френските градове, чийто обществен жилищен фонд е поне 20%, да бъде освободен от такси. През 2025 г. този процент ще бъде увеличен на 25%. Париж се опитва не само да достигне този процент, но и да пребалансира делът на социалните жилища с цел по-богатите западни райони на френската столица да има повече достъпни имоти за средната класа.

Въпреки предприетите мерки, проблемът със социалните жилища в Париж продължава да е сложен. По данни от декември 2020 г., близо 260 000 парижани чакат на опашка за ценово достъпни домове.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сатана

    6 0 Отговор
    Веднага казвам каква е далаверата. Тези жилища веднага ще се преотдават на пазарна цена.Това е класическата измама, правена от цветнокожите пришълци на Запад.