Отидете към основна версия

3 231 8

Къща чисти въздуха от автомобилните изпарения

  • франция-
  • фасада-
  • сграда-
  • жилища

Имотът компенсира замърсяването на 20 автомобила за една година

Във френския град Сен Луи официално откриха сграда, чиято фасада има свойството да пречиства въздуха. Това е първата жилищна постройка във Франция, която има подобна функция. 51-апартамента са така проектирани, че по естествен път да разрушават замърсяващите частици и да предотвратяват тяхното прикрепване към фасадата на сградата, поясняват от DLRW, разработила проекта. Сградата има способността да „изхвърля“ количество CO2, произведено от 20 автомобила.

Тухлата, която е била използвана за декорация на сградата, включва специален цимент, който задейства процеса на фотокатализирането - ускоряване разграждането на вредните вещества под въздействието на светлината и превръщането им в „безвредни съединения“: екологично чисти органични и неорганични вещества.

Тази фасада, която има „обезпаразитяващи, самопочистващи и бактерицидни свойства, е първата по рода си във Франция. От компанията поясняват, че с подобни фасада досега са изграждани нежилищни постройки. По думите на Седрик Симонен, генерален директор на производствените сгради на компанията Trianon, това нововъведение струва 100 000 EUR при обща инвестиция в размер на 6.5 млн. EUR.

Ако иновацията се популяризира, то тя може да донесе значителен принос за създаването на повече и по-зелени градове.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.

Свързани новини