Отидете към основна версия

11 706 20

Строят изцяло нов град за 500 млрд. USD (ВИДЕО)

  • the line-
  • саудитска арабия-
  • град

Той ще се намира в Саудитска Арабия

Градът на бъдещето ще се намира в Саудитска Арабия и ще струва 500 млрд. USD. Това е част от програмата за модернизиране на страната на шейх Мохамед бин Салман. Проектът Neom е най-важният проект на саудитския престолонаследник за диверсификация на местната икономика. Той беше оповестен още през 2017 г. като стълб на плана му Vision 2030 да освободи Саудитска Арабия от зависимостта ѝ от приходите от суров петрол. Той обхваща над 10 000 кв. мили в северозападната част на страната. След пълното му реализиране ще бъдат разкрити 380 000 работни места и ще влее в хазната 48 млрд. USD.

Еко градът ще носи името The Line и ще е с капацитет в него да живеят 1 млн. души в среда на „въглеродно положително градско развитие“ до 2030 г. Самият проект трябва да е готов до 3 години. Подготовката на терена за строеж и изграждането на инфраструктурата ще са на стойност 200 млрд. USD. В пешеходния град ще има всичко необходимо за нормален живот – училища, болници, зелени площи, високоскоростен обществен транспорт. Всичко това ще бъде разположено на разстояние 5 минути пеша и няма да има пътуване от която и да е точка до друга, която да надвишава 20 минути. Градът е проектиран така, че 95% от естествения ландшафт да бъде запазен.

Градът ще е напълно екологичен и 100% от енергията ще е чиста. Това ще гарантира един по-здравословен начин на живот на жителите на The Line. Ключова роля в новия град ще играе изкуственият интелект.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 22 гласа.

Свързани новини