Отидете към основна версия

20 580 21

Срив на пазара на ипотечни заеми

  • полша-
  • ипотечен заем-
  • жилищен кредит-
  • лихви

Близо 70% спад в молбите за нови кредити в Полша

Снимка: Shutterstock

Със 71% намаляват молбите за отпускане на ипотечен заем през август тази година спрямо същия месец на миналата в Полша. Основната причина е повишаването на лихвите като първа и най-работеща мярка срещу високата инфлация, която достигна 25-годишен максимум.

Тенденцията за спад в броя на кандидатите за ипотечни заеми се наблюдава от април 2021 г., т.е. доста преди началото на ръст на лихвените проценти, отбелязват експерти.

Средният размер на кредитите също отчита спад. Това може да се тълкува, че възможностите на кредитополучателите също намаляват. Последващото повишаване на лихвените проценти ще доведе до още по-голям спад в търсенето на ипотечни заеми.

През юли правителството на Полша въведе т.нар. „кредитна ваканция“. В нея се дава възможност на кредитополучателят на 3 месеца да спре вноските за 2 месеца, но за период от не повече от 8 месеца. От това облекчение са се възползвали 44% от взелите банков заем за закупуване на жилище.

В началото на септември Централната банка на Полша увеличи за 11-ти път лихвите, достигайки до 6.75%, което е най-високото ниво от 2002 г. в същото време инфлацията достигна 25-годишен връх – 16.1%.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 20 гласа.

Свързани новини