Last news in Fakti

11 Май, 2021 21:17 4 569 3

Правителство с интерес към исторически имот

  • мария кюри-
  • полша-
  • франция-
  • къща-
  • имот

Полша иска да купи къщата на Мария Кюри в Париж

Полското правителство планира да купи лятната къща на Нобеловата лауреатка Мария Кюри в парижкото предградие Сен-Реми-ле-Шеврьоз, която се предлага за продан, предаде ДПА, позовавайки се на публикация на премиера Матеуш Моравецки в социалните мрежи. "Това място е част от полската история", написа министър-председателят в Матеуш Моравецки в профила си в социалната мрежа Twitter. Идеята за закупуване на къщата възниква, когато тя е предложена за продан на цена от 790 000 EUR. Имотът се нуждае и от ремонт, който би струвал 200 000 EUR.

Мария Склодовска-Кюри и съпругът Пиер Кюри използват имота като лятна къща между 1904 и 1906 г. Той е изоставен след смъртта на Пиер Кюри в пътен инцидент.

Ако бъде закупена от полското правителство, къщата ще служи като културен музей и ще показва научните постижения на Склодовска-Кюри съвместно с нейни сънародници, заяви във вторник правителственият говорител Пьотър Мюлер.

Мария Склодовска-Кюри е родена във Варшава през 1867 г. Бъдещата Нобелова лауреатка започва обучението си в Сорбоната в Париж през 1891 г. По-късно тя става натурализиран френски гражданин. През 1903 г. става първата жена, удостоена с Нобелова награда. Тя споделя отличието за физика със съпруга си Пиер Кюри и Анри Бекерел за пионерската им дейност в областта на радиоактивността. През 1911 г. Мария Кюри печели Нобелова награда за химия за откриването на два елемента - радий и полоний, кръстен на родната ѝ страна. Кюри е първата личност и остава единствената жена, удостоявана с Нобелова награда два пъти.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 баба ти от бг

    4 6 Отговор
    с какви пари, на полският народ естествено! Тя е френска гражданка!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.