Отидете към основна версия

4 843 9

Значително поскъпване на жилищата по време на пандемията

  • москва-
  • русия-
  • пазар-
  • имоти-
  • жилища

Продажбите на имоти от първичния пазар в Москва се стимулират от "безпрецедентни" промоции

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Цената на квадратен метър жилища по време на пандемията се е увеличила почти двойно. „От началото на пандемията цените на квадратен метър в Москва почти се удвоиха. Причините за това бяха държавната подкрепа за ипотеките, бурното търсене на жилища ново строителство и растящите цени на строителните материали. След първичния пазар собствениците на апартаменти очаквано поскъпнаха цени“, казва президентът на Регионалната асоциация на оценителите (RAO) Кирил Кулаков.

През последните месеци обаче се наблюдава стагнация на пазара на недвижими имоти, търсенето осезаемо изостава от предлагането. Продажбите на нови жилища се стимулират от "безпрецедентни" промоции. „На първичния пазар разработчиците са принудени да търсят безпрецедентни промоции със собствени програми за подпомагане на продажбите на ипотечни кредити“, каза Кулаков.

От своя страна собствениците на апартаменти се съгласяват да предоставят на купувачите солидни отстъпки. „Анализът показва, че разликата между първоначалната цена и цената на реална сделка днес е средно 15%. В някои сегменти спадът достига до 20%", каза Кулаков.

Тенденцията на спад на цените на вторичния пазар на имоти не е сезонно явление, тя ще продължи и в средносрочен план. „Вторичният пазар на недвижими имоти очаква нови намаления на цените“, прогнозира Кирил Кулаков.

Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 8 гласа.

Свързани новини