Last news in Fakti

20 Октомври, 2022 16:12 2 563 3

За пръв път в историята на ипотечното кредитиране

  • русия-
  • ипотечен заем-
  • жилищен кредит

Делът на жилищните заеми в Русия надхвърли този на потребителските

За пръв път в историята на ипотечното кредитиране - 1
Снимка: Shutterstock

Портфейлът от ипотечни кредити в Русия тази година надхвърли дела на потребителските кредити за първи път в историята на руския пазар на дребно. „Ипотечният пазар все още е един от най-здравите в руския ритейл, като тук просрочената ставка не надвишава 1%", каза каза Евгений Дячкин, вицепрезидент, заместник-ръководител на отдела за търговия на дребно във VTB.

VTB прогнозира, че до края на 2022 г. общият размер на ипотечния портфейл в Русия, като се вземат предвид придобитите права и секюритизацията, може да нарасне с 18% и да достигне 15,2 трилиона рубли, което ще бъде рекордна цифра в историята на ипотечния пазар.

Основните фактори за растеж ще бъдат активното развитие на държавни и регионални програми за подкрепа на ипотечните кредитополучатели, намаляването на основния лихвен процент през пролетта и лятото, както и съвместни проекти на банки и предприемачи в подкрепа на строителната индустрия.

„Среднодневният брой заявления за ипотечни кредити през втората половина на септември, след началото на частичната мобилизация, е намалял в Русия с 11,5%“, каза Мария Ромчанова, ръководител на аналитичния център Domclick в Сбербанк.

По думите ѝ през първата половина на септември тази цифра е била 13 000, а през последните две седмици на месеца е паднала до 11 500 молби.

„През октомври среднодневният брой молби за ипотечни кредити отново се увеличи, като през първата половина на месеца възлиза на 12 000. На практика виждаме възстановяване на търсенето“, каза Ромчанова.

В същото време тя подчертава, че е твърде рано да се каже как частичната мобилизация е повлияла на реалния брой сделки. Средното време за сключване на сделка от момента на одобрение на ипотеката до сключването на договора за ипотека е 35-40 дни.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хаха

    4 7 Отговор
    Цените в Москва скачат яко.Много пари плащат за убитите.Родата купува жилища в Москва.
  • 2 Чифликчия

    3 2 Отговор
    Да рублатата ( парите) спасибо нищо в момента, а стоката било и жилище е нещо, може би ще е, а може и да не е!!!
  • 3 инвеститор

    5 4 Отговор
    Българският балон-кибик трябва да вземе поука!
    Щом там където има война хората инвестират, какво остана за тук...?