2 Октомври, 2022 09:21 4 831 9

Значително поскъпване на жилищата по време на пандемията

  • москва-
  • русия-
  • пазар-
  • имоти-
  • жилища

Продажбите на имоти от първичния пазар в Москва се стимулират от "безпрецедентни" промоции

Значително поскъпване на жилищата по време на пандемията - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Цената на квадратен метър жилища по време на пандемията се е увеличила почти двойно. „От началото на пандемията цените на квадратен метър в Москва почти се удвоиха. Причините за това бяха държавната подкрепа за ипотеките, бурното търсене на жилища ново строителство и растящите цени на строителните материали. След първичния пазар собствениците на апартаменти очаквано поскъпнаха цени“, казва президентът на Регионалната асоциация на оценителите (RAO) Кирил Кулаков.

През последните месеци обаче се наблюдава стагнация на пазара на недвижими имоти, търсенето осезаемо изостава от предлагането. Продажбите на нови жилища се стимулират от "безпрецедентни" промоции. „На първичния пазар разработчиците са принудени да търсят безпрецедентни промоции със собствени програми за подпомагане на продажбите на ипотечни кредити“, каза Кулаков.

От своя страна собствениците на апартаменти се съгласяват да предоставят на купувачите солидни отстъпки. „Анализът показва, че разликата между първоначалната цена и цената на реална сделка днес е средно 15%. В някои сегменти спадът достига до 20%", каза Кулаков.

Тенденцията на спад на цените на вторичния пазар на имоти не е сезонно явление, тя ще продължи и в средносрочен план. „Вторичният пазар на недвижими имоти очаква нови намаления на цените“, прогнозира Кирил Кулаков.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Щирлиц

    18 3 Отговор
    Като прочетеш и разбираш, че сега има спад в цените на имотите в Москва с 20%.
    С продължаването на войната цените още ще падат.
  • 2 МирО

    19 4 Отговор
    От статията разбрах, че цените са паднали с 20%, което е световна тенденция,
    има места и с повече - а сме в началото на БУРЯТА,
    И при нас се заформя пързалка на цените на имотите, Въпросът е с колко ще се сринат цените
    20, 30, 40% .... - ще поживеем - ще видим.
    Който купил на високите цени - купил - животът е радост и тъга.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 сирене

    5 5 Отговор
    цената на квадратен метър в Москва е 7,748.84 $... колко да е дупка с пияници и в 17 век...

    Коментиран от #5

  • 5 кашкавал

    3 6 Отговор

    До коментар #4 от "сирене":

    е какво чакаш тука, бягай в дупката с пияници
  • 6 Ванко

    11 1 Отговор
    Светът е на ръба на финансова криза!Разпродажбата на облигации от страна на британските пенсионни фондове може да засегне и американските облигации. ФЕД обяви извънредна среща на 3 октомври в 11:30 (местно време)Вече е ясно, че Credit Suisse имат проблеми, тъй като бе потвърдено от изпълнителния и финансовия директор.Това може да доведе до тежко отваряне на пазарите утре и нещо много по-лошо, ако се окаже вярно. Lehman brthers?АКО ТОВА СЕ РЕАЛИЗИРА-МАЙ НАИСТИНА НИ ОЧАКВА 2008 УМНОЖЕНА НАЙ-МАЛКО ПО ДВЕ,ЧЕ МОЖЕ И ПО ТРИ .....!!!
  • 7 Батко ти

    10 1 Отговор
    -60%
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.