Отидете към основна версия

8 629 19

Най-рисковите градове, в които може да се образува имотен балон

  • жилища-
  • цени-
  • имотен балон

София е далеч от него

Предлагането на жилища в редица градове е ограничено. Увеличаването на броя предложения е пряко свързано с темповете на строителство. Последното обаче изисква време. Именно поради това поскъпването на апартаментите ще продължи, коментират анализатори. Това обаче не означава, че навсякъде, където търсенето значително изпреварва предлагането, ще се образува имотен балон.

Ключът към поскъпването на имотите не е толкова в търсенето, а това, което увеличава търсенето. Кое е то? Банките и тяхната политика по отношение на лихвените проценти на ипотечните заеми. Отличните условия на финансиране, които редица банкови институции предлагаха през последните години, дадоха увереност на купувачите, че ще могат спокойно да изплатят този вид заем.. Настъпи момент, в който банките промениха политиката си – свидетели сме на безпрецедентен ръст на основните лихвени проценти в редица държави, което ще се отрази и на лихвите по ипотечните заеми през 2023 г. Да – увеличението на месечната вноска ще е минимално. За България се очаква то да е около 20 лв., което, според специалисти, не би трябвало да утежни значително семейния бюджет.

Друг е въпросът е какви ще са лихвите и месечните вноски на кредите, които тепърва ще се отпускат. В Европа се очаква спад в търсенето на ипотечни заеми и то не само заради по-високите лихви по жилищните заеми, но и поради изключително високата инфлация.

Данните на UВЅ Glоbаl Rеаl Еѕtаtе Вubblе Іndех показват дисбаланс на световните жилищни пазари. Торонто и Франкфурт са пазарите, с най-голям риск от образуването на имотен балон. Третата позиция е за Цюрих. В ТОП 5 влизат още един германски град – Мюнхен и Хонг Конг, в който цената на квадратен метър жилищна площ е най-висока в световен мащаб.

От европейските пазари надцени остават имотите в Амстердам, Стокхолм, Париж, Женева и Лондон.

В другия край на класацията са Милано и Варшава.

Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 8 гласа.

Свързани новини