11 Ноември, 2022 09:25 8 601 19

Най-рисковите градове, в които може да се образува имотен балон

  • жилища-
  • цени-
  • имотен балон

София е далеч от него

Най-рисковите градове, в които може да се образува имотен балон - 1

Предлагането на жилища в редица градове е ограничено. Увеличаването на броя предложения е пряко свързано с темповете на строителство. Последното обаче изисква време. Именно поради това поскъпването на апартаментите ще продължи, коментират анализатори. Това обаче не означава, че навсякъде, където търсенето значително изпреварва предлагането, ще се образува имотен балон.

Ключът към поскъпването на имотите не е толкова в търсенето, а това, което увеличава търсенето. Кое е то? Банките и тяхната политика по отношение на лихвените проценти на ипотечните заеми. Отличните условия на финансиране, които редица банкови институции предлагаха през последните години, дадоха увереност на купувачите, че ще могат спокойно да изплатят този вид заем.. Настъпи момент, в който банките промениха политиката си – свидетели сме на безпрецедентен ръст на основните лихвени проценти в редица държави, което ще се отрази и на лихвите по ипотечните заеми през 2023 г. Да – увеличението на месечната вноска ще е минимално. За България се очаква то да е около 20 лв., което, според специалисти, не би трябвало да утежни значително семейния бюджет.

Друг е въпросът е какви ще са лихвите и месечните вноски на кредите, които тепърва ще се отпускат. В Европа се очаква спад в търсенето на ипотечни заеми и то не само заради по-високите лихви по жилищните заеми, но и поради изключително високата инфлация.

Данните на UВЅ Glоbаl Rеаl Еѕtаtе Вubblе Іndех показват дисбаланс на световните жилищни пазари. Торонто и Франкфурт са пазарите, с най-голям риск от образуването на имотен балон. Третата позиция е за Цюрих. В ТОП 5 влизат още един германски град – Мюнхен и Хонг Конг, в който цената на квадратен метър жилищна площ е най-висока в световен мащаб.

От европейските пазари надцени остават имотите в Амстердам, Стокхолм, Париж, Женева и Лондон.

В другия край на класацията са Милано и Варшава.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Скъпото си е скъпо

    14 17 Отговор
    Това с Мюнхен и Франкфурт го четем от години и все чакаме да се пукне балона.
  • 2 Спас

    42 7 Отговор
    София е на първо място ама на продавачите и брокерите не искат да кажат. Демографска криза, ниски заплати и празни жилища. Кризата е тук и цените ще падат много рязко.

    Коментиран от #8, #15

  • 3 Иво

    33 4 Отговор
    "София не бил в него" Просто София е като село в северозапада в сравнение с изброените градове. Населението на цялата ни държава е колкото изброените столици. Къде сте тръгнали да сравнявате, тук е меката на нископлатените аргати..... бачкаторите на ишлеме. И на функционално неграмотните е ясно,че бедните държавици като нашата ще платят масрафа на богатите с повишаването на лихвите.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 брокер

    16 6 Отговор
    истината е че ако не започнете да купувате сме обречени и София на огромен Балон. От ваз драги сънародници зависи да не спихне балона
  • 8 специалист

    23 6 Отговор

    До коментар #2 от "Спас":

    Айде де, откога чакаме апартаментите в София да поевтинеят на 500 евро/кв.м , колкото им е цената. Спихвайте го тоя балон че хората се изнервиха.

    Коментиран от #9

  • 9 Баща ти

    24 3 Отговор

    До коментар #8 от "специалист":

    Ми то и сега има бе,купувай на зелено за около 700 евро,но за кочината Сф и това е много
  • 10 Брокер

    6 14 Отговор
    Не разбрахте ли ,че София е една - университети,институции,кина,театри,културен живот - всичко е в София.

    Коментиран от #16

  • 11 Бай Иват

    18 2 Отговор
    Балона се спука, патко Миленова. Бавна ли си, че една адекватна статия не можеш да препишеш. Риск за балон в Торонто, там цените вече са с 20% надолу !!!
  • 12 Стига манипулации

    16 2 Отговор
    Българинът си е българин, скапан папагал е българинът! Пише стряскащо заглавие за имотите, но не пише закъде става въпрос! За България или за Филипини, или за Ню Йорк на 10 000 км отдалечено...
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Софиянец

    2 16 Отговор
    65% от всички пари в обръщение се напечатаха в последните 3 години бе, къв Балон , какъв срив сънувате бе, вие кво очаквате бе, 50 хиляди евро да станат луди пари ли бе, льохмани!
  • 15 Гост

    12 2 Отговор

    До коментар #2 от "Спас":

    Вече падат, но е тайна само между продавач, купувач и брокер. Ще си признае ли някой продавач или брокер, че вече има сделки с по 50% отстъпка от първоначално обявената цена?
  • 16 Гост

    13 1 Отговор

    До коментар #10 от "Брокер":

    Като ви гледам елита по разни риалити формати .... Мани, мани
  • 17 Аз Кочо

    11 1 Отговор
    Четете чужди сайтове и статий, българските са платени и обслужват строители, банки, агенции и продавачите. Тоест това е платена пропаганда
  • 18 Гост

    3 1 Отговор
    Визерник
  • 19 дидо

    8 1 Отговор
    балона в софия отдавна е надут...очакваме пукане или бавно издишане