Отидете към основна версия

12 975 15

Първият град въвел данък срещу пустеещите жилища

  • япония-
  • киото-
  • жилища-
  • пустеещи-
  • данък

Въпросната мярка има за цел да стимулира пазара в Киото

Снимка: Shutterstock

Министерството на вътрешните работи на Япония трябва да одобри предложението на град Киото за облагане на собствениците на празни и ваканционни жилища. Градът ще бъде първият в страната, който ще въведе подобна данъчна тежест.

Новият данък, който трябва да бъде въведен не по-рано от 2026 г., има за цел да стимулира пазара на имоти, тъй като младите хора се борят да намерят жилище в Киото. Ако успее, това може да послужи като отправна точка за други градове, изправени пред подобни проблеми.

В допълнение към незаетите имоти, данъкът ще се прилага и за ваканционни жилища и необитаеми жилища от вторичния пазар. Фактори като стойността и местоположението на имота се вземат предвид при изчисляването на сумата, подлежаща на данък.

Очаква се добавянето на този налог да увеличи данъчната тежест върху собствениците с около 50%. Евтините имоти и традиционните градски къщи, известни като matia и популярни сред чуждестранните туристи, ще бъдат освободени от тази такса.

Общинските власти на Киото изчисляват, че данъкът на празен апартамент, строен преди 40 години, с площ 60 кв.м, който трудно се продава, ще е около 24 000 йени (181 USD) годишно.

Междувременно апартамент, строен преди 5 години, разположен на последния етаж на централна висока сграда от 100 кв.м, която се използва като ваканционен дом няколко пъти в годината, ще привлече годишна данъчна сметка от приблизително 939 000 йени (7160 USD).

Според градските власти в Киото има около 15 000 незаети жилищни сгради. Историческият град има строги строителни разпоредби за запазване на пейзажа, което води до недостиг на предлагане и изселване на млади жители от града, много от които не могат да намерят жилище поради рязко покачващите се цени.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 14 гласа.

Свързани новини