8 Юни, 2023 11:11 12 940 15

Първият град въвел данък срещу пустеещите жилища

  • япония-
  • киото-
  • жилища-
  • пустеещи-
  • данък

Въпросната мярка има за цел да стимулира пазара в Киото

Първият град въвел данък срещу пустеещите жилища - 1
Снимка: Shutterstock

Министерството на вътрешните работи на Япония трябва да одобри предложението на град Киото за облагане на собствениците на празни и ваканционни жилища. Градът ще бъде първият в страната, който ще въведе подобна данъчна тежест.

Новият данък, който трябва да бъде въведен не по-рано от 2026 г., има за цел да стимулира пазара на имоти, тъй като младите хора се борят да намерят жилище в Киото. Ако успее, това може да послужи като отправна точка за други градове, изправени пред подобни проблеми.

В допълнение към незаетите имоти, данъкът ще се прилага и за ваканционни жилища и необитаеми жилища от вторичния пазар. Фактори като стойността и местоположението на имота се вземат предвид при изчисляването на сумата, подлежаща на данък.

Очаква се добавянето на този налог да увеличи данъчната тежест върху собствениците с около 50%. Евтините имоти и традиционните градски къщи, известни като matia и популярни сред чуждестранните туристи, ще бъдат освободени от тази такса.

Общинските власти на Киото изчисляват, че данъкът на празен апартамент, строен преди 40 години, с площ 60 кв.м, който трудно се продава, ще е около 24 000 йени (181 USD) годишно.

Междувременно апартамент, строен преди 5 години, разположен на последния етаж на централна висока сграда от 100 кв.м, която се използва като ваканционен дом няколко пъти в годината, ще привлече годишна данъчна сметка от приблизително 939 000 йени (7160 USD).

Според градските власти в Киото има около 15 000 незаети жилищни сгради. Историческият град има строги строителни разпоредби за запазване на пейзажа, което води до недостиг на предлагане и изселване на млади жители от града, много от които не могат да намерят жилище поради рязко покачващите се цени.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НАП

    35 7 Отговор
    Нали усещате как бавно, но сигурно ни го слагат. Накрая ще имаш право само на едно жилище и то на кредит.
  • 2 БЪЛГАРИЯ

    28 4 Отговор
    НЕ ДАВАЙТЕ ГЛАСНОСТ, ЧЕ ТОКУ ВИЖ СА ГО ВЪВЕЛИ И ПРИ НАС. НАЛИ ВСЕ СМЕ ПО-КАТОЛИЦИ ОТ ПАПАТА.

    Коментиран от #3

  • 3 Аз Кочо

    10 1 Отговор

    До коментар #2 от "БЪЛГАРИЯ":

    Хахахах, обявявам това с моят голям мегафон.

    Коментиран от #9

  • 4 Хахахах

    17 4 Отговор
    Че те тия направо минават към комунизЪма. По едно време нямахме право на повече от едно градско жилище. Имаш едно, наследил си второ, ама не дават. Продаваш го на когото и на каквато цена ти кажат. Японците пак добре само с данък могат да се разминат.
  • 5 Браво

    21 4 Отговор
    Така се събира пара от държавни чиновници, съдии, прокурори, общинари, дето са накупили по намси колко жилища за да изперат рушветите
  • 6 Брокер

    6 2 Отговор
    Ривъъ, ривъъъ, неееее
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Хазната е празна

    5 3 Отговор
    Така че искат или не управниците, ще са принудени да вдигат данъците
  • 9 Брокер

    4 2 Отговор

    До коментар #3 от "Аз Кочо":

    Колкото и да си гласовито моито момче, безплатен обяд няма

    Коментиран от #10

  • 10 Леле

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "Брокер":

    че си неграмотен, кАжи честно, в Левуново до трети клас ли се учи
  • 11 Тук кога

    6 4 Отговор
    Тук има около 1/4 празни жилища по градовете. Тези жилища нито се продават, нито се отдават под наем. Това изкуствено вдига цените на имотите и те вече са непосилни за огромната част от хората. Ако имаш жилище и го ползваш по-малко от 2-3 месеца в годината или изобщо, не го отдаваш под наем и не се продава - трябва да плащаш. Това, което хората правят в момента ощетява масите. В момента в големите градове, ако едно семейство не взема поне 5000лв., няма как да изплащат жилище. А колко от семействата вземат толкова? Не много. Един убит от бой апартамент на м.йната си във Варна е 70K+ Евро и после трябва още поне 20К лв. за ремонти и обзавеждане.

    Коментиран от #12, #14

  • 12 Живял скромно

    5 3 Отговор

    До коментар #11 от "Тук кога":

    Предпочитам да съборя жилището пред това да бъда изнудван.С този закон скоро ще се случи точно това.А отдаваните под наем помещения ще бъдат изграждани с материали от типовете за временни конструкций.Търсиш помещение сглобявам ни го след обед утре заповядай цената е същата както преди комфорта в пъти по нисък.Завършвам с поговорката който пие ракия не вари ракия.Обобщено ако не ми изнася да ви варя ракия няма да го правя.КРАЙНО ВРЕМЕ Е ДА СИ ЗАКУПИТЕ ЖИЛИЩЕ НЕ Е НЕВЪЗМОЖНО ,НЯКОЛКО ГОДИНИ НЕ КАРАШ СКЪП АВТОМОБИЛ НЯМАШ ПОСЛЕДНИЯТ МОДЕЛ ТЕЛЕФОН НЕ ВЕЧЕРЯШ В РЕСТОРАНТ ВСЯКА ВЕЧЕР НОСИШ СИ ХРАНА ОТ ВКЪЩИ ЗА ОБЕД.Аз така направих и не плащам наем даже след като изплатих първият си апартамент така бях прогледнал за ненужните разходи които имах преди че реших да си изплащам втори.Но да ми нареждат на кого дето не е спестявал и един ден в живота си да ги предоставям няма да стане ще ги бутна.

    Коментиран от #13

  • 13 Тук кога

    4 1 Отговор

    До коментар #12 от "Живял скромно":

    Карам кола на 18 години и я карам от 9 години. По-скъп телефон от 500лв. не съм имал и го сменям само като предния тотално не става. На ресторант ходя 2-3 пъти в годината. Нося си храна от вкъщи за обяд в офиса. Жена ми е на майчински, понеже имаме бебе, а преди това вземаше към 2 хил. лв. Аз вземам 3 хил. лв. на месец и ти казвам - няма абсолютно никакъв шанс да си купим жилище, което да не е или 35кв.м., или абсолютен леш. Говоря за Варна.
    Обмисляме преместване във вътрешността на страната, където е много по-достъпно и може дори да живеем в къща, а не гето-блоковете (без значение ново строителство или не). Пък може да си работим дистанционно. А тук, който иска да си купува апартаменти. В един момент ще станат непродаваеми.

    Коментиран от #15

  • 14 Магистрат

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "Тук кога":

    Така си перем рушветите, ясно !
  • 15 Украинците купуват

    6 2 Отговор

    До коментар #13 от "Тук кога":

    Във варна се хвърлят лесни пари от украински бандити. И това ще спре, но засега е така и е рай за строителите, които са от същата порода. Махай се от тоя измислен град, няма да съжаляваш