Отидете към основна версия

4 755 9

Държава ударно оборудва покривите на къщите със слънчеви панели

  • израел-
  • слънчеви панели-
  • жилищни сгради

Близо 60% от капацитета слънчева енергия в Израел ще идва от панели

Снимка: Shutterstock

Израелското правителство, в контекста на бързото нарастване на потреблението на енергия в страната, възнамерява масово да инсталира слънчеви панели на покривите на нежилищни и жилищни сгради, съобщи аг. Reuters. Съответното изискване трябва да влезе в сила преди края на годината, посочва агенцията позовавайки се на одобрения през месец май проектобюджет на републиката.

На първо място, покривите на нежилищни недвижими имоти ще бъдат оборудвани със слънчеви електроцентрали (SPS), докато в жилищния сектор процесът на подготовка на покриви за инсталиране на слънчеви панели ще започне с нарастване на потреблението на енергия на земята. Според Рон Айфер, ръководител на отдела за устойчива енергия в Министерството на енергетиката на Израел, „около 60% от капацитета слънчева енергия“ в страната ще идва от панели, поставени върху сгради.

Властите на републиката се фокусират върху развитието на слънчевата енергия поради факта, че географските и климатичните особености на Израел не позволяват активното използване на вятърни мелници и водноелектрически централи за производство на електроенергия. Развитието на традиционни видове слънчеви електроцентрали, когато те са инсталирани на обширни парцели земя, е трудно. Пустинните територии, подходящи за това, се намират на значително разстояние от основните потребители на електроенергия, което би означавало големи загуби при преноса ѝ.

Както отбелязва агенцията, Израел вече има успешен опит в прилагането на децентрализирани програми в областта на производството на топлина и енергия. Преди няколко десетилетия властите на републиката поискаха жилищните сгради да бъдат оборудвани с котли, които използват слънчева топлина за загряване на вода. Днес те са широко разпространени и спестяват около 8% от електроенергията в страната.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.

Свързани новини