Last news in Fakti

21 Юни, 2023 13:21 4 735 9

Държава ударно оборудва покривите на къщите със слънчеви панели

  • израел-
  • слънчеви панели-
  • жилищни сгради

Близо 60% от капацитета слънчева енергия в Израел ще идва от панели

Държава ударно оборудва покривите на къщите със слънчеви панели - 1
Снимка: Shutterstock

Израелското правителство, в контекста на бързото нарастване на потреблението на енергия в страната, възнамерява масово да инсталира слънчеви панели на покривите на нежилищни и жилищни сгради, съобщи аг. Reuters. Съответното изискване трябва да влезе в сила преди края на годината, посочва агенцията позовавайки се на одобрения през месец май проектобюджет на републиката.

На първо място, покривите на нежилищни недвижими имоти ще бъдат оборудвани със слънчеви електроцентрали (SPS), докато в жилищния сектор процесът на подготовка на покриви за инсталиране на слънчеви панели ще започне с нарастване на потреблението на енергия на земята. Според Рон Айфер, ръководител на отдела за устойчива енергия в Министерството на енергетиката на Израел, „около 60% от капацитета слънчева енергия“ в страната ще идва от панели, поставени върху сгради.

Властите на републиката се фокусират върху развитието на слънчевата енергия поради факта, че географските и климатичните особености на Израел не позволяват активното използване на вятърни мелници и водноелектрически централи за производство на електроенергия. Развитието на традиционни видове слънчеви електроцентрали, когато те са инсталирани на обширни парцели земя, е трудно. Пустинните територии, подходящи за това, се намират на значително разстояние от основните потребители на електроенергия, което би означавало големи загуби при преноса ѝ.

Както отбелязва агенцията, Израел вече има успешен опит в прилагането на децентрализирани програми в областта на производството на топлина и енергия. Преди няколко десетилетия властите на републиката поискаха жилищните сгради да бъдат оборудвани с котли, които използват слънчева топлина за загряване на вода. Днес те са широко разпространени и спестяват около 8% от електроенергията в страната.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    11 3 Отговор
    Тия бойлери в условията на българските панелки са неприложими. Да не говорим, че зимата като паднат температурите ще се попукат.

    Коментиран от #5

  • 2 Механик

    11 6 Отговор
    В Израел има 360 слънчеви дни от 365 . За тях е оправдано да инвестират в слънчеви колектори и фотоволтаици.
    В България от 356, 250 са облачни. В Европа положението е още по-зле със слънчевата светлина. Инвстициите в слънчева в тия райони е жива глупост, ако изключим печалбите на определени хора от създаденото статуткво.

    Коментиран от #3

  • 3 Техника

    6 6 Отговор

    До коментар #2 от "Механик":

    Гледай си механиката и железата, електротехниката не ти се отдава. А и "облачната" статистиката ти куца. В България при инсталирана фотоволтачина мощност 200 kW реалното средно-месечно производство за последните 6 години е 19,6 mWh. Или средно на ден от 200 kW се добиват 650 kWh. Но разбира се остава проблема че производството е само през деня, през ноща - НЕК.
  • 4 Абе най-харесваните,не ще

    3 2 Отговор
    доживеят края на годината......фотоволтаици взели да слагат
  • 5 Ъъъ

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Напротив и зимата греят.Не всички живеят в мизерната столица.В цяла Южна България с години температурите са положителни целогодишно слънчевите дни клонят към 300.
  • 6 Партизан от куку ригу

    2 1 Отговор
    Там ще се направи с държавни пари. А у нас се чудят как да не ти изплатят парите и да могат да откраднат повече. За 9000 семейства имало пари,а останалите които желаят да духат супата Системата е направена само за мой хора които искат да изперат незаконни пари ,след което ни лук яли нито лук помирисали. Това е демокрация на незаконни мръсни пари. Аз искам но как да извадя 15000 лв. с мизерната заплата,от банката ще ми вземат поне 5000 за такси и лихви И цял живот ще плащам .
  • 7 Дхлбцф

    1 1 Отговор
    Елките са перфектен балансьор на фолтаиците.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Браво

    2 0 Отговор
    Де да можеше така да се улеснят нещата и при нас. Само че при нас е греда. Според закона, държавата задължава енергопреносните дружества да изкупуват зелената енергия. Но понеже има свръхпроизводство, са сложени бариери. Та за да стане работата трябва да се инвестира много сериозно за да си заслужава монтажа на фотоволтаици.